Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Millainen kotikuntasi on 2020?
13.04.2016 08:14

Maan hallituksen ohjelmassa on pari suurta uudistushanketta, jotka näyttävät kietoutuvan yhdeksi vyyhdeksi. Sote-hanke ja kuntauudistus ovat sisäkkäin ja päällekkäin väistämättä, vaikka niitä on pyritty pitämään erillään toisistaan. Kun kuntien rahasta ja vallasta noin puolet siirtyy maakunnan kokoisille uusille organisaatioille, vaikutukset kuntarakenteeseenkin voivat olla suuria.

Hallituksen esitykset ovat muuttumassa eduskunnassa laeiksi ja säädöksiksi, jotka ohjaavat sosiaali- ja terveyspalvelujamme pitkälle tulevaisuuteen. Uutta on kunnallisten sote-palveluiden tuottajien yhtiöittäminen. Kuinka pitkälle yhtiöittäminen viedään, on vielä avoin kysymys. Hallituksen päätös on kuitenkin se, että kaikki palveluiden tuottajat ovat jatkossa osakeyhtiöitä. Seuraavan kuntavaalikauden aikana saamme siis Terveyskeskus Oy:n tai Erikoissairaanhoito Oy:n tuottamia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Järjestämisalueiden koosta ja lukumäärästä on käyty tiukkaa keskustelua. Usean vaihtoehdon jälkeen malliksi on valittu ns. maakuntamalli. Kolmannesta verotasosta eli maakuntaverosta on hallitus luopunut. Palvelut on päätetty rahoittaa valtionveroa korottamalla. Samalla määrällä alennetaan kuntaveroa – tai ainakin niin pitäisi tapahtua. Ken elää, se näkee, kuinka yhtälö toteutuu.

Me senioriopettajat kuulumme siihen keskimääräistä parempituloisten joukkoon, jolla on syytä huoleen. Maakunnallinen sote-palvelu rahoitetaan korottamalla valtionveroa, jota nyt vain osa eläkeläisistä maksaa. Tästä seurannee väistämättä se, että veroprogressio hyvätuloisten osalta noussee. Joudummeko maksamaan terveyspalveluistamme entistä suuremman osan verojen muodossa?

Uusi kuntalaki suo mahdollisuudet järjestää kunnan hallinto ja organisaatio aivan uudella tavalla. Kun sote on siirretty maakunnan kontolle, jää kuntaan jäljelle kasvatusta, opetusta, kulttuuria ja tekniikkaa. Näiden toimien johtosäännöt ovat parhaillaan työn alla monessa kunnassa. Nyt olisi jokaisen syytä osallistua keskusteluun, jossa hahmotellaan kotikunnan roolia ja rakennetta.

Vuoden kuluttua 9.4.2017 järjestetään seuraavat kuntavaalit, joiden ehdokasasettelu on käynnissä. Senioriopettajienkin olisi aihetta kantaa kortensa kekoon tuomalla näkemyksensä, tietonsa ja taitonsa yhteisönsä hyväksi joko taustavaikuttajana tai ehdokkaana kuntavaalissa. Toivottavasti uudistuva 100-vuotias Suomi on kaikilla mittareilla mitattuna entistä ehompi.  Ainakin maamme on hyvin erilainen seuraavalla ”satasella”.

Erkki Kukkonen                                                                                                                                                      
OSJ:n hallituksen varapuheenjohtaja

 


( Päivitetty: 13.04.2016 08:33 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on seitsemän plus kuusi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Ainakin tällä hetkellä sote-uudistus ja maakuntahallintouudistus näyttävät aivan mahdottomalta sekamelskalta kaikkine yhtiöittämisineen ynnä muineen. Tietänevätkö suunnittelijat itsekään, mihin ovat menossa, epäilen.

- Pentti Karttunen <pentti.t.karttunen@pp.inet.fi> - 14.4.2016 07:52

Hyvä kirjoitus! Tulossa on todella ainutlaatuinen muutos myös maailmassa. Suomen onnistumista seurataan varmasti, ja kenties otetaan esimerkkiä. Seniorikansalaisia koskettavat terveyspalvelut keskimääräistä enemmän, joten me rahoitamme kohtuullisella verotuksella omaa kulutustamme.

Palstan luettavuuden kannalta olisi parempi, että tämä olisi jaettu kahteen tai kolmeen palkkiin. Jos kirjainten kokoa suurentaa, teksti ei mahdu. Monilla seniorilla on huono näkö. Väliotsikot kiinnittävät huomion, jolloin voi yhdellä silmäyksellä lukea blogipostauksen. Artikkelikuva kertoisi tuhat lisäsanaa.

Luen OSJ ry:n sivuja säännöllisesti!

- Tomera - 13.4.2016 09:04

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.