Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Oppia ikä kaikki
09.03.2015 12:14

Olemme tehneet elämäntyömme kateederin takana. Yritimme saada nuoret oppimaan erilaisia asioita elämää varten. Välillä onnistuimme paremmin ja välillä tuntui, ettei mikään mene perille. Näin oli ainakin omalla kohdallani. Näitä huolia meillä ei enää ole. Sen sijaan meillä on mahdollisuus asettua oppijan rooliin.

Nykyään voimme opiskella miltei mitä tahansa. Työväenopistot tarjoavat myös päiväsaikaan opetusta, mikä on todella hienoa. Monet kielten ryhmät täyttyvät vuodesta toiseen eläkeläisistä. On mukavaa saada olla oppilaana. Joku muu on tehnyt valmistelun, ja itse saa olla vastaanottajan roolissa. Sen verran opettajuus taitaa vaikuttaa, ettei tunnille oikein kehtaa mennä tehtäviä tekemättä.

Myös käden taitoja voi opiskella. Moni käy maalaamassa posliinia, tekemässä puutöitä tai ompelemassa vain muutamia vaihtoehtoja mainitakseni. Vuosien mittaan syntyy ystävyyssuhteita, ja syksyn saapuessa moni odottaa opiskelun alkamista, koska silloin tapaa myös saman harrastuksen parissa olevat tutut. Helsingin yliopisto tarjoaa eteläisessä Suomessa yhteistyössä eri opistojen kanssa nimenomaan eläkeläisille tarkoitettuja kursseja Ikäihmisten yliopisto -nimen alla. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Opiskelu panee harmaat aivosolut liikkeeseen, mikä on todettu erittäin tärkeäksi muistisairauksien estämiseksi tai ainakin hidastamiseksi. Sudokut ja ristisanatehtävät täyttävät saman asian, mutta niitä tehtäessä puuttuu sosiaalinen kanssakäyminen.

Lapsenlapseni kysyvät joskus, miksi ihmeessä ja mitä varten opiskelen esimerkiksi espanjaa. En ole aikeissa muuttaa Espanjan lämpöön, eikä muutakaan hyötykäyttöä ole tiedossa. Minusta on vain kivaa oppia uutta ja vähän rasittaa aivojani. Lisäksi tällainen viikoittainen harrastus antaa hyvän rytmin viikolle ja saamme kaikki lomat, joita meillä ei enää muutoin ole.

Meillä lahtelaisilla on ollut myös mahdollisuus oppia netin ja tabletin sekä erilaisten tavallisimpien tietokoneohjelmien käyttöä. Nämä kurssit on suunnattu nimenomaan meille eläkkeellä oleville. Innokkaita osallistujia on riittänyt.

Olen sitä mieltä, että opiskelu kannattaa aina. Siitä saa niin paljon iloa ja oppimisen nautintoa sekä hyviä ystäviä. Nyt ollaan menossa kohti kesää, joten uusien kurssien valitseminen ei ole juuri nyt ajankohtaista. Mutta aika kuluu nopeasti, ja kohta taas päästään valitsemaan opiskeltavia aineita.  Uskon jokaiselle löytyvän jotain mielenkiintoista opiskeltavaa!

Arja Sore
OSJ:n hallituksen jäsen ja Lahden seudun senioriopettajien puheenjohtaja


( Päivitetty: 09.03.2015 12:17 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on viisi miinus kolme?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Hauskaa on tosiaan nähdä opettajuus uusin silmin. Olen saanut minäkin uusia ystäviä, ja jopa matkaseuraa kursseilta! Sitä paitsi kaikenlaiset kurssit antavat mukavan rytmin arkipäiviin.

- Inkeri - 10.3.2015 13:15

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.