Jäsenistölle vuosittain järjestettävät eri pituiset matkat ovat kuuluneet olennaisena osana Lapin senioriopettajien toimintaan. Matkakohteet ovat vaihdelleet, mutta koska lähialueisiin tutustuminen on saanut jäsenet parhaiten mukaan, päätimme järjestää bussimatkan Lofooteille.
Lofoottien matkaa emme pyrkineetkään suunnittelemaan itse vaan luotimme matkatoimistoon, jolla oli vuosien kokemus. Sieltä saimme myös osaavan matkanjohtajan. Koska matkan toteutumisen ehtona oli vähintään 30 osallistujaa, yhdistyksemme matkavastaava sai kyllä ahkeroida ryhmän kokoamisessa. Jossakin vaiheessa tuntui siltä, ettei matka toteudu lainkaan. Omasta yhdistyksestä lähtijöitä ei tuntunut olevan tarpeeksi, mutta onneksi tieto matkasta levisi ja saimme osallistujia pääkaupunkiseutua myöten.
Syyskuun alussa kolmekymmentä matkaajaa saattoi aloittaa viisipäiväisen seikkailunsa Ruotsin läpi Lofooteille. Koska matkamme ajankohta oli syksyä, sää ei joka päivä suosinut, mutta pieni sade ei menoa haitannut.
Matkaohjelman laadinnassa oli huomioitu hyvin välimatkojen pituus; siirtymät paikasta toiseen saattoivat kestää useita tunteja, mutta sopivasti tauotettuna ongelmia ei syntynyt. Ja lappilaisina olemme tottuneet pitkiin matkoihin.
Menomatkan mielenkiintoisin kohde Ruotsissa oli Kiirunan kaupunki, jonka keskustan rakennuksia ollaan siirtämässä kokonaisina toiseen paikkaan niiden alla olevan arvokkaan malmiesiintymän vuoksi.
Kaivosyhtiön rooli rakennusten siirrossa on olennainen ja se oli jo rakennuttanut uuden kaupungintalon ja siirrättänyt entisen kaupungintalon kellotapulin uuden rakennuksen eteen. Suunnitelmat satavuotiaan hirsirakenteisen kirkon ja kellotapulin siirtämisestä olivat vireillä. Ei voi kuin ihmetellä, mihin nykyaikana pystytään.
Matkan jatkuessa oli aikaa ihailla ja ihmetellä ympärillämme avautuvaa maisemaa. Aluksi luonto muuttui karuksi maisemaksi ja eteemme aukeni jylhä vuoristo. Lähestyessämme matkamme päämäärää Lofootteja maasto muuttui jälleen vehmaammaksi, puuston lajivalikoima lisääntyi ja puiden koko kasvoi.
Matkamme päämäärä oli Svolvear. Viivyimme siellä kaksi vuorokautta. Saapuessamme hotellille matkanjohtajamme kehotti meitä nauttimaan yöpymispaikkamme aamiaisesta pitkän kaavan mukaan, sillä se oli valittu jossain vaiheessa Norjan parhaaksi. Ja sitä se todella olikin.
Vierailukohteena oli myös akvaario, jossa näimme hyvin erikoisia meren eläimiä.
Matkaamme sisältyi tietysti lauttamatka. Merenkäynti oli sen verran voimakasta, ettei kannella kannattanut viipyä kovin pitkään.
Koska kyseessä oli kiertomatka, palasimme eri reittiä takaisin kuin mennessä. Saimme vielä tutustua Hopeamuseoon Arjeplogissa ja Luulajan maailmanperintö-kohteeseen Gammelstadin kirkkokylään.
Koska kotimatkamme kulki Haaparannan kautta, tietysti meidän oli pysähdyttävä hetkeksi ostoksille.
Matka antoi paljon; jylhä luonto hurmasi. Korkeat vuoret ja Norjan vuonot ihastuttivat. Matkailun merkitys Pohjois-Kalotille tuli hyvin selvästi esille.
Matka rikastutti toivottavasti myös yhdistystoimintaa. Mukana oli eri opetusasteilla toimineita ja eri yhdistyksissä aktiivisesti mukana olevia.
Erittäin tärkeää matkan onnistumiselle oli ryhmän keskinäinen hyvä yhteishenki. Lämmin kiitos kaikille osallistujille.
Eeva Viinamäki-Mäkinen
Lapin Senioriopettajat ry:n puheenjohtaja, OSJ:n hallituksen jäsen