Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla.  Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta; ne näkyvät vain tällä sivustolla. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

Kauas koneet karkaavat
16.09.2014 09:55

Yritin hiljattain varata lippuja kansainvälisestä ohjelmapalvelusta.  Aikani verkkosivuilla klikkailtuani ohjelma jumiutui. No, ei muuta kuin aloittamaan alusta. Vajaan tunnin kuluttua olin sulkenut ja avannut ohjelman kolme kertaa. Täysin tietämätön olin siitä, olinko saanut lipun – tai peräti kolme lippua.  Mistään ei löytynyt koostetta tekemistäni ostoksista.  Ohjelmapalvelulla ei ollut puhelinta, ainoastaan sähköposti.  

Keväällä julkistettiin KÄKÄTE (Käyttäjälle kätevä teknologia) -projektin kyselytutkimuksen tulokset siitä, miksi 75–89-vuotiaat joko käyttävät tai eivät käytä tietotekniikkaa. Tuloksista piirtyy selkeä kuva nykytilanteen ongelmista: tietoyhteiskunnan ulkopuolelle on jäänyt suuri joukko yli 75-vuotiaita. Kun lukuun lisätään alle 75-vuotiaat nettiä käyttämättömät, nousee kokonaisluku liki 800 000 henkeen. Kyse ei siis ole pienestä marginaalista joukosta.

Tutkimuksessa havaittiin, että 75–89-vuotiaista suomalaisista 90 prosentilla on matkapuhelin, mutta vain kolmanneksella Internet-yhteys käytössä ja vain 24 prosentilla toimiva sähköpostiosoite. Muistaa myös pitää, ettei laajakaistan tai muun nettiyhteyden omistaminen vielä takaa, että asioita oikeasti hoidetaan itsenäisesti netissä. Voi olla, että lapsi tai lapsenlapsi hoitaa verkkopankkiasiat iäkkään puolesta.

Tutkimukseen osallistuneista tietokonetta käyttävät tavallisimmin 75–79-vuotiaat, puolison kanssa asuvat ja ylempinä toimihenkilöinä työskennelleet. Kotipaikalla ja sukupuolellakin on vaikutusta, sillä miehet käyttävät naisia useammin nettiä, samoin Uudellamaalla asuvat. Nettiä käytettiin lähinnä tiedon hakemiseen ja pankkiasioiden hoitamiseen.  

Yksi iso syy sähköisen maailman torjumiseen on se, että ohjelmat ja laitteet eivät ole käyttäjäystävällisiä – eivät etenkään vanhemmalle väelle.  Moni ohjelma putkahtaa markkinoille täysin keskeneräisenä. Rinnastukseksi kelpaisi auto, jota kyllä pystyisi ajamaan, mutta josta puuttuisivat jarrut. Kukaan ei ostaisi moista menopeliä. Tietotekniikassa on kuitenkin lupa tuoda markkinoille täysin keskeneräisiä ja käyttäjakunnalle sopimattomia tuotteita.

Monet julkiset ja yksityiset palvelut ovat siirtyneet tai siirtymässä nettiin. Vaikka sähköinen asiointi on suomalaisten keskuudessa lisääntynyt, yleistyy se iäkkäimpien joukossa varsin maltillisesti. Kansalaisten yhdenvertaisuus on aidosti vaarassa, mikäli verkkoasiointi syrjäyttää kokonaan muulla tavalla tarjotut palvelut. Yhä edelleen tarvitaan siis kasvokkain palvelemista, samoin puhelinpalveluja.  

Kirsti Lehtinen
OSJ:n toiminnanjohtaja


( Päivitetty: 16.09.2014 10:08 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on kahdeksan plus kaksi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

 1  2  >

Helppohan nettiä on käyttää; ei tarvi muuta kuin osata 'Lontoota, eiku New Yorkia' ja ostaa uusi laite 3 - 4 vuoden välein, minulla keväällä 900e. Lisäksi kuukausimaksu laajakaistasta 39,90e/kk. Muita kivoja vivahteita vielä edellisten lisäksi.

- <eino.tammela@pp3.inet.fi> - 17.11.2014 15:51

Näin se on, ikääntyneet ovat usein tuuliajolla TVT asioissa. Palvelut ovat netissä, mutta mikään taho ei virallisesti opeta käyttämään.
On olemassa yhdistykset ENTTER Helsingissä, MUKANETTI Tampereella. SAVONETTI Kuopoissa ja JOEN SEVERI Joensuusssa.
Tekevät hyvää työtä ikääntyneiden tietsikan käytön hyväksi. Mutta entäs muualla. Kun kysyy asiaa päättäjiltä vedotaan
herkästi "onhan teillä lapset ja lapsenlapset" kysykää heiltä.

- Martti Piironen, KELO liiton tiedotussihteeri <marttip3@gmail.com> - 29.9.2014 09:55

Monet järjestöt ja yhteisöt järjestävät ikäihmisille tietotekniikan ja netin käytön koulutusta. Olen kouluttautunut vapaaehtoiseksi nettiluotsiksi. Nettiluotsi menee ikäihmisen kotiin ja istuu viereen opastamaan. Nettiluotseja on jo monilla paikkakunnilla. Toiminta on hyväntekeväisyyttä, on maksutonta.

- Aila Flöjt, Sotkamo <aila.flojt@gmail.com> - 28.9.2014 21:23

Voin allekirjoittaa sekä blogipostauksen että kommentit. Olisi kyllä tosi tärkeää, että me seniorit pysyisimme teknologian käytössä nykyajan vaatimusten mukaisesti. Meillä on monenlaista elämänkokemusta, johon uutta tietoa voi rakentaa myös sovellusten käytön oppimisessa. Olemme oppineet oppimaan.

Itse olen opiskellut tieto- ja viestintätekniikkaa jo monet vuodet, viimeisimpänä opiskeluna on Koulutusteknologia-nimisen aineen perusopintoja Oulun yliopistossa. Juuri sen innoittamana olen pitänyt Limingan ja Lumijoen senioriopettajille ja muillekin senioreille netinkäytön kurssia. Keskustelimme neljän tunnin pikakurssilla juuri blogikirjoituksessa olleista asioista. Käyttäjäystävällisyys noudi erityisesti esiin. Aion jatkaa seniorien netinkäytön opastajana niin kauan kuin opinhaluisia riittää.

Seniorit tarvitsevat kaiken uuden oppimisessa aikaa ja motivaatiota. Ikätoverien kanssa on mielekästä opiskella. Minun opiskelublogini on Senioriopettajan TVT-opiskelublogi, jso joku haluaa käydä kurkkaamassa sisältöä.

- Ritva <ritva.rundgren@gmail.com> - 28.9.2014 13:56

Kiitos, Kirsti. Kirjoitit asiaa. Aina ei lippupalvelut haluut nettisivut toimi. Vastasin äsken Kuntaliiton kyselyyn SoTe - remontista. Tosi hankalaa vastata, enkä tiennyt mitkä mielipiteeni kone hyväksyi ja hylkäsi. Toimineeko tietosuoja? SEURAKUNTAVAALIT kyselee ehdokkailta TV-vaalikoneeseen mielipidettäni laajalla kyselyllä. Oli niin vaikea ja pitkät selitykset tietoturvasta ym. Väsähdin selatessani ohjeet loppuun, enkä jaksanut enää tsekata vastauksia. Taidan luottaa henk.koht tapaamisiin. Muuten kokeilimme HeiSon porukalla frisbee-golffoa. On sopiva liikuntalaji senioreille. Hienoa ulkoilua kangasmaastossa ja hyvässä seurassa. Tein eka päivänä hole on olen!!! Jee! Kokeilkaapa. Terv. Seppo Hokkanen, liikuntaneivos.

- Seppo Hokkanen <seppo@hollanen.fi> - 24.9.2014 22:00

 1  2  >
Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.