Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla. Kommenttisi, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

Seniori uskoo elinikäiseen oppimiseen
20.04.2021 08:39

Olin 1980-90 lukujen taitteessa yliopiston täydennyskoulutuksessa. Koulutuksen lopussa meidän piti tehdä eräänlainen tutkielma. Siihen asti olin ajatellut, että kotiini, varsinkaan makuuhuoneeseeni ei tule tietokonetta. Lopputyötä kirjoittaessani en enää jaksanut korjailla virheitä liimaa ja leikkaa -periaatteella. Niinpä ostin ensimmäisen tietokoneeni ja se asetettiin sitten makuuhuoneeseeni. Siinä vaiheessa en osannut tehdä koneella muuta kuin kirjoittaa ja ihme kyllä tallentaa aikaansaamani tekstin. Tämä oli minulle aikamoinen digiloikka, vaikka ei sanaa silloin vielä käytetty.

Nyt taitoni ovat hieman kehittyneet, vaikkakaan en ole, enkä varmasti koskaan tulekaan digitaitojen mestariksi. Nykyisin edetään sellaisella vauhdilla, että tänään oppimani taito on jo auttamattomasti vanha taito.

Digiloikasta alettiin puhua seniorikansalaisten kohdalla, kun pankkimaailma alkoi lopettaa kassapalvelujaan, laskujen maksamiseen tarjottiin tunnuslukulaitteita ja muita härpäkkeitä. Silloin olimme huolissamme ikäihmisten itsenäisestä määräämisvallasta raha-asoiden hoitamisessa.

Varsinainen mullistus tuli maaliskuussa 2020, kun turvallinen arki muuttui kertarysäyksellä. Yhteiskunnassa siirryttiin etäopetukseen, etätöihin, ikäihmiset miettivät kauppareissujaan, arjessa selviytymistään ja yksinäisyyttään. Nuoremman väen huoli lähimmäisistä kasvoi, kun tuttuja vierailuja ei voinutkaan tehdä.

Monet yhdistykset ja onneksi myös ystävät ja omaiset; lapset ja lapsenlapset ovat opastaneet ikäihmisiä digimaailman ihmeisiin. Yrityksen ja erehdyksen kautta on myös opittu. Nyt myös minä sujuvasti osallistun etäyhteyksillä kokouksiin rivijäsenenä tai vedän kokouksia puheenjohtajana. Tosin monesti osaavan avustajan tuella. Aluksi suorastaan pelotti, varsinkin puheenjohtajana toimiminen. Mutta kaikesta olen selvinnyt. Siis elinikäinen oppiminen toimii.

Kun harrastustoimintani loppui, korvaavaksi toiminnaksi tulivat etäjumpat Teams-yhteydellä ja streamatut konsertit. Kummastakaan en ole erityisemmin innostunut. Olohuoneessa jumppaaminen on tylsääkin tylsempää ja streamatut konsertit vievät hohdokkuuden. Aitoa kohtaamista ei voi korvata millään oheistoiminnalla. Kaipaan tapaamisia kasvotusten ystävien ja sukulaisten kanssa, jutustelua kuntosalilla ja tuttavan kohtaamista konserttien väliajalla.

Vanhaa sananlaskua mukaellen: ”Digitalisaatio on hyvä renki, mutta huono isäntä”. Myös Maija Paavilainen ajattelee, että mummon huima digiloikka on suvun pisin: Kansakoulun helmitaulusta älypuhelimeen. Ja näin se on.

 

Marja Paavonkallio

OSJ:n hallituksen jäsen

Joensuun seudun senioriopettajat ry:n puheenjohtaja

 

 

 

 
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on kuusi plus yhdeksän?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Näin se on Marja. Paljon on opittu ja pitkä loikka otettu. Välillä on päätä kivistänyt, mutta mukavaakin on ollut tässä digimaailmassa. Oppimisen ilo jaksaa aina ilahduttaa.

- Eija Aromaa - 20.4.2021 20:20

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
toimisto (at) osj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.