Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla. Kommenttisi, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

Virtaa virtaan ja PS Odotus
19.03.2021 12:52

*Kansanvirrassa 

Kansakoulun oppisisältöihin kuuluivat 1960-luvulla maamme vesistöreitit. Kävin Jyrängön kansakoulua Heinolassa Kymijoen rannalla. Kymijoen vesistö reitteineen oli osa oppimistavoitteita. Kansakoulun oppilaana kopioin kädet hikoillen vesistöreittejä päällystettyyn maantiedon vihkoon. Koululaisina piirsimme myös omaa elämänreittiämme. Elonpuromme pulpahti ja aloitti virtaamisen kohti merta kuin Kymi alkulähteestään. Puro löytää ja luo uomansa, reittinsä. Kouluveneemme lastattiin tiedoilla, taidoilla, tunteilla ja tahdolla. Valmistauduimme elämän virtoihin ja virkoihin. 

*Viran virrassa 

Elämään virta vei. Kouliinnuimme virkalaivamme kapteeneina. Purjehdukselle saimme virtaa kaikesta mitä tavoittelimme ja mikä meitä ympäröi. Kannoimme luotseina vastuuta virka- ja reittivalinnoissamme. Arki ja työ ohjasivat meitä latauspisteiden valinnassa. Työarki tavoitteineen ja arvoineen suuntasi kulkuamme. Opettajina olimme myös etäohjauksen piirissä. Tiesimme mitä kohti ja miten meidän tulee toimia. Virkatiellä kulkeminen kulutti ja latasi viran ja virran virtaa. 

*Virasta vapaisiin kuohuihin  

Viran virrasta vapauduttuamme meidän tuli laatia omat seniorimerikorttimme. Seniorivaiheessa työarjen virran kuohut tyyntyivät ja virkatuulet laantuivat. Työ ei enää säädellyt arkea. Työaikana saimme työstä vastuuta ja virtaa virkaan. Vanhat, täysin palvelleet kulkulautat on nyt vedetty rannoille, pantu viralta, muistojen laitureihin, kiikarikaleidoskoopeiksi. Näemme elämän muistot kaleidoskoopin läpi, aina hieman uusin silmin. Menneen kirjokangas antaa meille arkivirtaa, muistivälähdyksiä, voimaa ja sisältöä.  Muistot ovat kehystettyjä taustapeilejä. Matka seniorimaassa kulkee eteenpäin. Ulko-ohjaus on vähentynyt eläkkeelle siirtymisen myötä. Uusi aika ojentaa meille navigointilaitteen hakukentän täytettäväksi omien arvostusten ja tavoitteiden mukaiseksi. Seniori etsii ja löytää virran latauslähteensä. Seniorin latausverkko on laaja: yhdistystoimintaa, kanssakulkijoita, kulttuuria, taidetta, harrastuksia, yhteiskuntaa, perhettä, luontoa… Lataamalla akut taajaan ja laaja-alaisesti seniorielämän värit pysyvät kirkkaina. Työn ja vanhan arjen esiriput on vedetty sivuun ja käsikirjoittamasi näytös senioriajasta on alkanut.  

*Virran rauhaan  

Pitkän päivän ilta pidentää varjoja ja syventää värejä. Seniorin aika laajenee ja syvenee illan rauhassa. Virta kulkee kohti merta. Olemme saapuneet suiston rauhaan. Näemme kuljetun matkan, vesistöreitit, aavan meren ja tulevan ajan polut ja kuvat. Tänään on hyvä päivä olla, tuntea, kokea, katsoa, oppia ja muistaa. Menneen reitti on kuljettu reitti. Tulevaan ei ole yhtä reittiä, on valintoja, omiakin valintoja. Vanheneminen antaa tilaa nähdä, laajentua, toimia ja seestyä illanrauhassa. Olemme päiviemme virran luojia ja sen lähteitä tänään ja huomenna.  

*PS 

Odotus, koputus, luottamus 

Arkeemme sisältyy aikatauluja, suunnitelmia ja tapahtumia, joita odotamme ja joihin valmistaudumme. Kuinka olla rauhallinen, luottavainen ja toiveikas odottaja? Luotamme, että koputtavalle avataan ja odotus palkitaan. Olemme saaneet ohjeita ja viittoja korona-arkeen. Odottamisen rauhan on haastanut epävarmuus poikkeusajan pituudesta. Arjen rauha syntyy luottamuksesta. Luottamus on ollut koetuksilla tummien koronapilvien alla. Hyvän odottaminen on kohottavaa. Kun odottamisen kohde on mieleinen ja toivottu, koemme iloa ja lämpöä, mielen laajenemista. Jos sen kohde on epämieluisa tai uhkaava, koemme mielen supistumista ja ahtautta. Olemme joutuneet sopeutumaan odottamisen epävarmuuteen jo toista vuotta. Odotus ei ole hyvä eikä paha asia. Odotus kohdistuu aina tulevaan, osin tuntemattomaan. Se, miten asennoidumme siihen ja mihin se kohdistuu, merkitsee. On vaativaa, mutta mieltä kantavaa, pysyä luottavaisena. Vuosi on ollut myös pysähtymisen aikaa. Pysähtyneenä näemme, kuulemme ja tunnemme syvemmin. Toivomme, että vuosi ottaessaan myös antaa. Olemme yhdessä pysähtyneet, koputtaneet ja odottaneet sekä luottavaisina toimineet koronasta vapaan huomisen puolesta.  

 

Martti Rauhala

OSJ:n hallituksen jäsen

Heinolan seudun Senioriopettajat ry:n puheenjohtaja

 


( Päivitetty: 19.03.2021 14:20 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on kaksi plus kaksi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Kiitos Martti todella hyvästä ja ajatuksen virtaa herättävästä kirjoituksesta!

- Marja-Liisa Remes <marjaliisa.remes0@saunalahti.fi> - 22.3.2021 16:46

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
toimisto (at) osj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.