Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla. Kommenttisi, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

Gretan ja lastenlastemme tulevaisuus – meidän perintömme
08.01.2021 10:15

Uudenvuodenpäivänä luin säätieteilijä Kerttu Kotakorven blogikirjoituksen, jossa hän ilmaisee suuren huolensa ilmaston lämpenemisestä (https://yle.fi/uutiset/3-11705210). Mieleeni tuli naapurin ”Kerttu”, Greta Thunberg, joka 16-vuotiaana YK:n ilmastokokouksessa sanoi maailman valtioiden johtajille suorat sanat: ”Kuinka te kehtaatte? Olette varastaneet unelmani ja lapsuuteni tyhjillä sanoillanne.”  Myös presidentti Niinistö puhui ilmastonmuutoksesta uudenvuodenpuheessaan. Hän totesi, että lasten ja nuorten huoleen ilmastonmuutoksesta on pystyttävä vastaamaan.

Muistan lapsuuteni lumiset talvet Lounais-Suomessa. Kouluun mentiin usein hiihtäen tai potkukelkalla. Lastenlapsilleni se ei enää ole mahdollista. Lunta on joinakin talvina vain muutaman päivän ajan. Ilmastonmuutos on kuitenkin paljon suurempi asia kuin lumettomuus ja helteiset kesäpäivät. Se tuo mukanaan suuria luonnonmullistuksia ja globaaleja katastrofeja. Kukaan meistä seniori-ikäisistä ei toivo lastenlastensa joutuvan elämään maailmassa, joka on monin tavoin huonompi kuin nykyinen. Haluamme maailman kehittyvän yhä parempaan päin.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan on onneksi herätty lähes kaikkialla maailmassa. Yhteisten päätösten teko kuitenkin näyttää hyvin vaikealta. Niitä odotellessa jokainen meistä voi omalta osaltaan vaikuttaa tulevien sukupolvien elämään. Keinoja on monia ja meille seniori-ikäisille monet niistä ovat tuttuja lapsuudestamme. Silloin ei ostettu turhan usein uusia vaatteita eikä ruokaa koskaan heitetty roskiin. Matkustelu ei ollut arkipäivää ja harva nykypäivän senioreista pääsi lapsena lentokoneeseen. Onneksi meidän ei kuitenkaan tarvitse palata menneeseen! Siitä pitävät huolen tiede ja monet innovatiiviset keksinnöt. Meillä on keinot ja mahdollisuudet, tarvitaan vain päätöksiä ja tekoja.

Kerttu Kotakorpi kysyy: ”Halutaanko talouskasvua hinnalla millä hyvänsä vai käytetäänkö raha ja energia uudenlaisen talouden rakentamiseen?” Sanoisinpa, että ilmastonmuutoksen torjunnassa muna on kanaa viisaampi ja nuorissa on tulevaisuus. Greta päätti puheensa sanoen: ”Kaikki tulevat sukupolvet katsovat teitä. Jos valintanne on epäonnistua, emme anna teille koskaan anteeksi.

Tarvitaan lisää Gretoja ja Kerttuja!
 

Saila Rintee


OSJ:n hallituksen jäsen
Lounaisrannikon Senioriopettajat ry:n puheenjohtaja
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on yhdeksän plus kuusi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Hei,blogikirjoituksesi on hieno. kiinnostaisiko sinua tulla mukaan Ilmastoisovanhemmat ry. - Klimatmor- och farföräldrar rf. -yhdistykseemme, jonka puheenjohtajana toimin. Voit tutustua meihin Facebookin Ilmastoisovanhemmat-ryhmässä tai -sivuilla. Ensimmäisestä toimintavuodestamme on kooste omassa blogissani: www.uneksimo.com aiheen Ilmastonmuutos alla. Allotamme verkossa 2.2. myös Isovanhempien ilmastolukupiirin, josta löydät lisää ilmastolukupiiri.fi -sivuulta päivämäärän 2.2. mukaan.

- Hannele Seitsonen <hanneleinen@uneksimo.fi> - 18.1.2021 19:06
  http://www.uneksimo.com

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
toimisto (at) osj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.