Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla. Kommenttisi, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

”Kultyyr sano Ruottalainen” – ei vaiskaan, nyt ei puhuta korkeakulttuurista
13.11.2020 13:02

Kulttuuri on niin moninainen käsite kuin on meitä kulttuurin tekijöitä, ihmisiä. Missä ihmisiä toimii yhdessä, niin heidän ja ympäröivän muun maailman välille syntyy toimintatapoja ja käyttäytymisnormeja. Niiden sekamelskasta syntyy vähitellen vallitseva kulttuuri, jota yhteisö pitää omanaan, identiteettinään, aina yksilötasoa myöten. Tästä se kulttuurin ruotiminen alkaa.

Kulttuuri voi olla passiivista menneisyyden ihannointia ja perinteissä riippuvaa. Ääriesimerkkinä katolinen kirkko, jolla meni 1 000 vuotta huomata ja tunnustaa maailmanlaajuisen vinoutuneen käyttäytymiskulttuurin nuoria kohtaan sekä ryhtyä korjaaviin toimenpiteisiin.  

Yhdistystoiminnan surmanloukku on jättäytyä sen varaan, että tehdään aina kuten ennen. Uusien jäsenten on sopeuduttava siihen, miten yhdistys on aina toiminut. Tämä näkyy Suomessa taantuvina ja kuolevina yhdistyksinä. Yksinomaan ei voida mennä sen selän taakse piiloon selittämällä koko kansan ikääntymistä ja sitä kautta perustella hiljaista kuolemaa.

Perisuomalaisen tavan mukaan yhdistyksen hallituksessa pysytään pitkään ja eroon tehtävästä pääsee vain haudan kautta. Pitkäaikainen hallitus toistaa itseään ja toimii tulppana kehittämiselle. Pienemmillä paikkakunnilla ei uskalleta olla eri mieltä, kun liki kaikki ovat toistensa naapureita, työkavereita ja/tai sukulaisia keskenään. Tällöin yksi vallitseva toimintatapa saa tilaa. Valta-aseman ottaa usein äänekkäin kellokas.

Toinen menneisyyteen pakenemisen tekijä on uusien jäsenten arkuus tulla mukaan hallitustyöhön. Kuilu nykytodellisuuden ja menneen välillä on niin suuri, ettei vanha hallitus enää puhu ja ilmaise toimintaa uusien jäsenten kielellä. Syntyy ymmärryskuilu. Toisaalta kukaan ei estä uusia jäseniä tulemasta mukaan ja uudistamasta toimintaa omansa näköiseksi.

Tästä päästään eteenpäin, kun uusien jäsenten hankinta ja informointi käännetään ympäri. Annetaan kuva, jossa yhdistys antaa raamit ja puitteet menneen toiminnan hedelmien pohjalta jatkuvalle uudistumiselle. Otetaan käyttöön Demingin ympyrän mukainen laatuajattelu jatkuvasta kehittämisestä. Pienillä askelilla päästään eteenpäin.

Kaiken perusta on viestintä. Jos yhdistys ei näe, eikä näy. Sitä ei ole olemassa. Tiedotustoiminnan kehittäminen on elämän ja kuoleman kysymys. Jani Halme toteaa Ylen kolumnissa 25.9.2020 markkinoinnin tarpeellisuudesta: Ei voi olla harkinnassa, ellei ole tiedossa.
https://yle.fi/uutiset/3-11557973

Eläkeläisyhdistyksessä on turha kuvitella, että yli 10 vuotta vanhempi hallitus olisi jyvällä siitä, mitä heitä nuoremmat jäsenikäluokat ajattelevat. Jäsenkyselyitä ja tilannetta tutkien voi päästä jyvälle, mihin suuntaan toimintaa pitää kehittää.  Korona antaa tähän nyt oivan tilaisuuden uudistaa toimintaa. Se peräti pakottaa. Paluuta entiseen ei enää ole.

 

Pentti Länne

OSJ:n hallituksen jäsen
Helsingin seudun ammatilliset senioriopettajat HASO ry:n puheenjohtaja


( Päivitetty: 13.11.2020 13:07 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on kaksi plus kahdeksan?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Hyvä kirjoitus, tuli mieleen torniolaisen rehtorin väitöskirjan lausahdus, kun nuori opettaja tulee uuteen kouluun täynnä kehittämisideoita, kahdessa vuodessa hän on unohtanut kaikki ” hömpötykset” ja ”sulautunut”/”mukautettu joukkoon.

- Juhani s. <juhani.suopanki@gmail.com> - 15.11.2020 09:19

Juuri näin Pentti. Hyvä kirjoitus kaikkien yhdistysten hallitusten tietoon.

- Mauri <mauri.inkinen@koti.fimnet.fi> - 13.11.2020 14:47

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
toimisto (at) osj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.