Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla.  Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta; ne näkyvät vain tällä sivustolla. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

Miksi OSJ:n jäsenyys?
17.09.2019 09:07

Asiaa voi tarkastella monelta kannalta. Itsekkään oman edun kannalta – kollektiivisen yhteisen hyvän näkemyksestä. Kumpi tulee ensin. Kuten entinen kauppias on todennut, kun antaa niin saa. Toisin sanoen oman edun ja yhteisen edun pitää olla tasapainossa. Tai toisin: Itsekkyys on hyvä lahja, kun sitä osaa oikein käyttää ja itsekkyys on ehtymätön luonnonvara. Ilman yksilöä ei ole yhteisöä.

No mikä on vaihdannan väline? Ei ainakaan raha. Se on yksilön aikaansaama lisäarvo yhteiselle hyvälle. No miten se saadaan aikaan? OSJ:n rakenne antaa siihen raamit ja yksilön pitää siihen liittyäkseen osata niveltää itsensä siihen sisään. Toisekseen pelkkä jäsenyys ei sitä tee. On liityttävä aktiivijäsenyys mielessä ns. ”tositarkoituksella”. Sillä polulla huomaa pian olevansa OSJ:n hallituksessa eli pelipaikan yläpalleilla. Kaikissa välivaiheissa tällä polulla yksilö on lunastanut paikkansa jäsenluottamuksen kautta. Sosiaalinen yhteisön luottamus on se henkinen kantava vaihdannan väline eli vastavuoroisuus.

Yksilön kannalta on kyseessä oman henkisen kasvun ja kehittymisen ylläpito. Tietynlainen itsekkyys pitää pururatansa kunnossa toimimalla sosiaalisissa verkostoissa. Niin ei kuivahda ”ikihongaksi”. Tämä verkostoituminen pitää tasapainossa terveen itsekkyyden ja yhteisön edun. Voi ja saa elää ”ihmisiksi”.

Kollektiivinen yhteisö puolestaan antaa pelikentällään mahdollisuuden antaa yksilöpanokselle tilan. Kollektiivin sisäinen keskustelu on se palautekanava, joka pitää jäsentensä jatkuvan oppimisen ja kehittymisen polulla. Tämä keskinäinen tasapaino luo yhteiselle hyvälle edellytykset ja tulokset kokonaisuuden edun ajamisessa. Tämä lopputulos on yksi yksilön saama palkinto työstään. Se tulos on itse havaittava.

Jäsenistölle työn tulos näkyy OSJ:n toiminnan kehittymisenä ja kykynä kasvaa ajan hengessä. Haasteena ovat toiminnan reunaehdot, jotka eivät ole OSJ:n määritettävissä. Niiden puitteisiin pitää toiminta sovittaa.  Tämä reunaehtoihin sovittaminen on se jatkuvan oppimisen sisältö. Sen toteutumisen edellytyksenä on yksilöiden välinen kollektiivinen asiantuntemus, keskinäinen arvostus, ammattimainen osaaminen ja johdonmukainen johtaminen.

 

Pentti Länne
OSJ:n hallituksen jäsen, Helsingin seudun ammattilliset senioriopettajat ry HASO:n puheenjohtaja


( Päivitetty: 17.09.2019 10:31 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on neljä plus kuusi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.