Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla.  Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta; ne näkyvät vain tällä sivustolla. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

Kolmoselta neljännelle
12.02.2019 08:43 | 

Elämäni siirtynee tuota pikaa neljännelle kvartaalille. Siksi voin muistella menneitä ja arvailla tulevaa. Lapsuus ja nuoruuden kouluvuodet kuuluivat ensimmäiseen jaksoon. Hyvillä mielin muistelen haparoivaa koulunkäyntiäni. Onneksi vanhemmat pistivät opintielle, sillä pienen siirtolaistilan pelto- ja metsähehtaareista ei olisi herunut kummoista elantoa. Opettajaksi kouluttautuminen onnistui kodin rahoituksen turvin. Oppiminen lujitti taitoja ja antoi elämääni varmuutta. Armeijasta sain tuon ajan johtamiskoulutuksen. Sitä sain kokeilla ja soveltaa onneksi vain rauhanajan tehtäviin.

Toiseen neljännekseen kuului perheen perustaminen. Työtä ja liikkumista riitti täysipäiväisesti. Kodin rakentamista ja kolmen lapsen kasvun seuraamista. Huoltajuus painottui kylläkin puolison vastuulle. Opettajan työtä, oppimateriaalikeskuksen hoitoa, lääninkoulutusta, muutaman seuran ja säätiön hoitamista. Kesälomat kuluivat mökin kunnostukseen ja kalastukseen. Opetustyö painottui vähitellen rehtorin viran hoitoon. Viimeiset työvuodet johdin kahta koulua.

Kolmanteen ajoittui eläkkeelle siirtyminen: 60 vuotta täyttäneelle jähmeä lasku ja avaimet pois, toisin sanoen siirtyminen yhdenlaiseen työttömyyteen. Fyysisiä voimavaroja olisi riittänyt, mutta puoli vuosisataa kouluelämää vaati vastapainoksi muutaman vuoden rauhallisen jakson. Hanslankarin hommat pojan omakotitalotyömaalla irrottivat sopivasti viimeisetkin koulukaipuun pakoperät.

Kymmenvuotisjakso senioriopettajatoiminnassa käynnistyi kolmella taloudenhoitajavuodella. Sitten tuplavuodet hallitusta, kuusi vuotta puheenjohtajuutta ja lopuksi yhdeksän vuotta OSJ:ssä alueemme edustamista.  Näissä antiikkikynttiläriennoissa kohtasin lukuisan joukon työaikaisia kollegoita Helsingistä aina Rovaniemelle saakka. Tämä vapaaehtoistoiminta on tuonut eläkevuosiin paljon kokemista ja näkemistä. Kaikki tuo olisi jäänyt hiljaiselta kotiin vetäytyjältä.  Seinäjoen Senioriopettajat ry:n viime keskiviikon lounasalustuksen mukaan keskeinen dementiaa hidastava tekijä on hyvät ihmiskontaktit. Virkistymme kanssakäymisistä ja saamme tasapainoa ja mielihyvää toisille antamistamme vaatimattomistakin palveluista.  Huolenaiheemme on eläkkeen jälkeen jääminen, mikä on totta. Useimmille meistä pitkä työjakso on taannut vähintään välttävän eläkkeen ja toimeentulon. Aktiivinen yhdistysjäsenyys virkistää ja antaa vaihtelua vaikkapa kulttuurin ja liikunnan tarjoamana. SSO:n keskiviikkolounas jatkuu aina ohjelmaosuudella, luennolla tms.

Toivottavasti nyt eläköityvät opet vastaavat kutsuun ”Lisää elämää eläkevuosiin”.     

Mitä ajatuksia tulevasta näin viimeisen kvartaalin veräjällä?  Oma ja läheisten terveys. Siinä tärkein toiveista. Aikaa pysähtyä ja nauttien seurata lastenlasten kasvua, tavata tuttavia, hakea virkistystä luonnosta ja arvostaa Suomen statusta hyvinvointivaltioiden kärkimaana. Tuntea kiitollisuutta elämäni ajan jatkuneesta rauhanajasta ja ulkoisten olosuhteiden kohentumisesta. Huolestumista tämän päivän työelämässä kamppailevien jaksamisesta ja nuorison voimavaroista tavoitellessaan tasapainoista aikuisuutta. Tieto ja uutiset leviävät maapallolla sekunneissa, median useimmiten negatiiviset viestit satavat rypälepommin tavoin.  Ymmärryksen kansalaistaitoa tarvitaan uutisten vastaanotossa ja oikean viestinnän valinnassa.

Asuuko viisaus meissä antiikkikynttilöissä?

Kari Jääskeläinen

OSJ:n hallituksen jäsen ja aluevastaava  


( Päivitetty: 12.02.2019 08:46 )

 - 

<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on yhdeksän plus viisi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Antiikkikynttilä

- Saila <saila.rintee@gmail.com> - 13.2.2019 09:59

Perusteellisesti pohdiskeltua tekstiä, kiitos siitä

- Matti Pitkänen <matti.pitkanen@kajaani.net> - 12.2.2019 16:02

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.