Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Eläkeindeksin leikkaus tyhmä päätös
17.11.2014 10:38

Eläkeindeksin leikkaus tyhmä päätös 

Eläkeindeksien leikkaus oli hallitukselta tyhmä päätös sen vuoksi, että se vähentää tässä taloudellisesti vaikeassa tilanteessa valtion ja kuntien verotuloja.

Jos indeksi olisi toteutettu normaalisti, olisi korotuksesta palautunut valtiolle ja kunnille progressiivisen verotuksen vuoksi arvioni mukaan 20–30 prosenttia. Korotuksenhan maksavat suurimmaksi osaksi työeläkeyhtiöt.

Päätös heikentää myös eläkeläisten ostovoimaa, mikä taas vähentää valtion tuloja näivettämällä kauppojen liiketoimintaa ts. lisää työttömyyttä.

Indeksin leikkaus vaikuttaa yleiseen ”lamailmapiiriin”. Vuodenvaihteessa nousevat monet maksut, ja nämä korotukset heikentävät eläkeläisten toimeentuloa muutenkin. Eniten ostovoima heikkenee niissä kunnissa, jotka joutuvat nostamaan kunnallisveroprosenttiaan.

Miksi tällaisessa tilanteessa halutaan tukea työeläkeyhtiöitä valtion varoilla? Ne keräävät kuitenkin eläkemaksuja samojen prosenttien mukaan kuin aikaisemminkin. Työeläkeyhtiöiden varat ovat nyt jo yli 160 miljardia euroa.

Onko kysymyksessä työmarkkinajärjestöjen ylivalta vai kateus? Jos eläkkeet kerrankin olisivat nousseet saman verran kuin palkat, olisi se ollut ilmeisesti liikaa joillekin. Lisäksi olisi vältytty monimutkaisesta eläketulovähennyksestä, joka ei sekään täysin korvaa pienien eläkkeiden indeksileikkauksen aiheuttamaa menetystä.

Kun esitin näitä ajatuksia viime viikolla kokoomuksen kansanedustajille, sanoi yksi heistä, että on kysymys oikeudenmukaisuudesta. Missähän se oikeudenmukaisuus on ollut viimeisen 20 vuoden aikana, kun eläkkeet ovat jääneet joka vuosi palkoista jälkeen.

Jouni Palonen

Tampereen seudun senioriopettajien puheenjohtaja
OSJ:n hallituksen jäsen


( Päivitetty: 17.11.2014 10:41 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on kahdeksan plus kahdeksan?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Poliitikoilla oikeudenmukaisuus ei tarkoita muuta kuin "meidän ryhmän pitää saada enemmön kuin muut". Saatua valtaa käytetään juuri tähän tarkoitukseen.

- Timo Saarelainen <timo.saarelainen@pp.inet.fi> - 26.1.2015 18:04

Kiitos hienosta kirjoituksesta.Tehkäämme kaikkemme ja vaikuttakaamme jokaiseen tuntemaamme päättäjään,että tämä kumotaan mahdollisimman nopeasti - tai taannehtivasti jos se saadaan voimaan ennen kumoamista.Uudet voimat vaalien jälkeen maan hallitukseen!Terv. Pekka Tallgren

- Pekka Tallgren <pekka.tallgren@pp.inet.fi> - 22.11.2014 17:01

Niinhän se menee. Sitten me kuitenkin kaikki taas uskollisesti äänestämme samat päättäjät eduskuntaan keväällä...

- Jarkko Kanerva <jarkko.kanerva@naantali.fi> - 17.11.2014 12:25

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.