Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla. Kommenttisi, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15 
Kerran opettaja - aina opettaja
10.04.2014 09:49

Opettajan ammatti on leimaava. Samalla tavalla leimaavia ovat ainakin papin, poliisin ja lääkärin ammatit. Opettajuus periytyy usein vielä suvuittain. Nykyään opettajan työuran pituus on noin 40 vuotta. Sitten seuraa keskimäärin reilun 30 vuoden eläkeaika.

Omalta työssäoloajaltani muistan varoneeni joutumasta samaan jonoon pankkiin jo työuransa päättäneen kollegan taakse. Opettajamainen kertaus ja perusteellisuus kohdistuivat pankissa virkailijaan, eikä jono oikein vetänyt. Alkossa kollegat kävivät arvatenkin harvemmin, kun vastaavaa en huomannut.

Mitä meille jää opettajan ammatistamme sen jälkeen, kun virkavuotemme ovat täynnä? Jotkut jatkavat työskentelyä sijaisena. Heitä on muutamia tuhansia. Jotkut taas ovat saaneet työstään niin tarpeekseen, etteivät halua olla missään tekemisissä kouluun ja opettajiin liittyvän kanssa. Ja sitten on meillä tämä OSJ.

Opetusalan Seniorijärjestö on kaikkien eritaustaisten opettajien yhteinen järjestö. Kaikki eläkkeelle siirtyvät opettajat saavat kuin myötäjäisinä ensimmäisen eläkeläisvuotensa jäsenmaksun OAJ:n maksamana. Senkin jälkeen jäsenmaksu on todella pieni verrattuna siihen, mitä sillä saa. Paljon materiaalista hyvää: lehden, kalenterin, alennuksia...

Lisäksi joskus jo pelkkä jäsenkortin vilauttaminen avaa mahdollisuuden kotimaassa ja ulkomailla mennä tilaisuuksiin, näyttelyihin, museoihin opettajana – joskus jopa ilmaiseksi.

Meitä senioriopettajia on jo liki 19 000. OSJ:n kautta pääsee osaksi yhteisöä ja yhteisöllisyyttä: kokoontumisiin, matkoille ja erilaisiin tilaisuuksiin. Senioriopettajana saa yhteyden samanlaisessa elämäntilanteessa oleviin.

Yhä tärkeämmäksi OSJ:ssä on tullut edunvalvonta. OSJ:llä on kaksi tahoa, joihin järjestönä nojautua: omaan äiti-OAJ:hin ja muihin eläkeläisjärjestöihin.

OAJ:n kanssa on viritelty aiempaa tiiviimpää yhteistyötä eläkkeelle siirtymisessä. Eläkkeelle siirtymiseen liittyvää tietoa kaivataan omien kokemusteni nojalla ajoissa – mieluummin aiemmin kuin viimeisenä työssäolokeväänä. Eläkkeellä ollaan pitkä osa elämästä, joten eläkesuunnitteluun tarvitaan työkaluja.  

Harmaita panttereita on Suomessa yli miljoona. Kuinka on mahdollista, että maassa voidaan tehdä toistuvasti seniorikansalaisten kannalta huonoja päätöksiä? Vastaus on yksinkertaisesti se, että tämä joukko on jakautunut sirpaleisesti moneen järjestöön. Myös yleinen passiivisuus ja kyllä ne hoitaa -asenne vievät demokraattista voimaa.

Me senioriopettajat olemme saaneet tehdä elämäntyötämme parhaan ja arvokkaimman materiaalin kanssa: oppivien ihmisten. Siitä meille on kuulunut oikeudenmukainen palkka. Tämän meille maksetun palkan myötä meille kuuluu oikeudenmukainen eläke. Tulevien sukupolvien senioriopettajilla on sama oikeus.

Omalla edunvalvonnallamme turvaamme nyt vielä oppituntejaan pitävien opettajien eläkkeiden perusteita. Heistäkin tulee joskus senioriopettajia...

Pekka Herranen

OSJ:n hallituksen jäsen ja Kouvolan senioriopettajien puheenjohtaja

 

 

 

 


( Päivitetty: 10.04.2014 09:54 )

Kommentit (4)KommentoiMilloin oli vähän aikaa sitten?
04.03.2014 09:30

Milloin oli vähän aikaa sitten?

Sanojen merkitykset voivat olla vaikeita. Olen koulutukseltani matematiikan opettaja. Matematiikassa suurin osa sanoista on yksiselitteisiä, ja jokainen ymmärtää ne samalla tavalla. Siksi olen aina kokenut matematiikan opettamisen mukavaksi, ei tarvitse liikoja selitellä.

Näin on toki sanojen suhteen yleisesti kaikessa kielen käytössä. Monet substantiivit ovat tästä hyviä esimerkkejä. Mm. pallo, kirja, villatakki, omena ja lentokone merkitsevät meille kaikille suunnilleen samaa.

Entä verbit? Kun käytämme sanoja istua, kävellä, syödä, juosta, lukea, kirjoittaa, laulaa jne. niiden merkitys on meille samanlainen. Tosin juokseminen on erilaista kunkin kykyjen mukaan, ja Karita Mattilan laulu on kauniimpaa kuin monen muun laulaminen.

Asia muuttuu vaikeammaksi adjektiivien kohdalla. Jos käytetään sanaa vanha kuvaamaan vaikka henkilön ikää, riippuu täysin kuulijasta, minkä ikäisestä henkilöstä on kysymys. Vanhan ihmisen määritelmä on jossain sanottu olevan 10 vuotta itseä vanhempi. Muistan vielä hyvin, kuinka koululaisena koin varusmiespalvelusta suorittavia nuorukaisia kaupungilla nähdessäni, miten kauhean vanhoja he olivat. Nykyisin ottavat palvelukseen ihan lapsia!

Määritelmän mukaan adverbit tarkentavat lauseen sanomaa monin tavoin.  Niitten merkitys on kovin erilainen eri-ikäisille ihmisille. Parhaiten tämä tulee ehkä esille, kun joulun alla lapsille kerrotaan, että jouluun on enää vähän aikaa. Vähän tarkoittaa pienelle aivan eripituista aikaa kuin meille varttuneemmille. Samoin kun kuvailemme jonkin tapahtuman olleen vähän aikaa sitten, saattaa käydä ilmi, että aikaa on ehtinyt kulua jo pari, kolme kuukautta. Ehkä me ajattelemme, että kesä on ihan kohta, mutta koululaisesta kevättä kestää ikuisuuden, ja koulun loppuminen on kaukana tulevaisuudessa.

Entä interjektiot eli huudahdussanat, jotka ovat puheentäytettä? Esimerkiksi hei, voi, tota, niinku jne. Olen joskus laskenut jonkun puheenvuorosta, kuinka monta kertaa puhuja sanoo tota tai niinku Valitettavan usein luku on aika suuri. Se alkaa ajan mittaan todella kyllästyttää. Tiedämme kaikki, mitkä ovat nuorison käyttämiä interjektioita. Voi vain toivoa, että nämä v- ja h-sanat häviävät kielestä ajan mittaan. Kaikki nämä huudahdussanat ovat täysin vailla merkitystä!

Lopuksi haluan tuoda esille lasten logiikan tuomia sanoja, joista moni on todella helposti ja yksiselitteisesti ymmärrettävä.

Mitä siis merkitsevät  takaperinpäivä,  pankkiinmenokassi , auto-auto-titityy tai tankkikaupan syömälä ? Vastaukset ovat seuraavat:  takaperinpäivä (=eilen), pankkiinmenokassi (=asiakirjasalkku), auto-auto-titityy (=jäätelöauto) ja tankkikaupan syömälä (=huoltoaseman kahvila).

Arja Sore

OSJ:n  hallituksen jäsen ja Lahden seudun senioriopettajien puheenjohtaja


( Päivitetty: 07.03.2014 11:53 )

KommentoiRohkeutta, senioriopettajat!
12.02.2014 13:42

Kirjoitan elämäni ensimmäistä blogia. Uskoisin olevani mitä tyypillisin senioriopettaja – ehkä sillä poikkeuksella, että minun piti hakea netistä apua siihen, mikä blogi oikeasti on! Määritelmiä oli vaikka kuinka paljon, mutta mieleiseni oli verkkopäiväkirja. Blogin pitoon kuuluu myös spontaanius ja henkilökohtaisuus. Voisin siis aloittaa blogini vaikka seuraavasti: ”Rakas päiväkirjani” tai ”Hyvä päiväkirjani”. Koska tässä päiväkirjassa ei ole lukkoa, on oltava varovainen, mitä kirjoittaa. Monet ovat ladanneet verkkosivuille kuvia ja tekstejä, joita ei voi sieltä koskaan poistaa. Näiden sivujen ylläpitäjä onneksi tyhjentää sisällön aika ajoin!

Vuoden loppu ja alkuvuosi on yhdistyksissä kiireisintä aikaa. On koottava edellisen vuoden toimintakertomus ja rakennettava uusi mahdollisesti entistä parempi suunnitelma. Tilitkin on hyvä saada lopputarkastukseen ja talous tasapainoon tehtyjen suunnitelmien kanssa.

Me täällä pohjoisessa rakastamme tätä meidän omaa yhdistystämme.  Tänne OSJ:n sivuille toimme ensimmäisinä toimintasuunnitelmamme kaikkien nähtäväksi. Emme pane pahaksemme, jos siitä kopioidaan ideoitamme. Tällä hetkellä se on vielä raakile, mutta valmistunee ennen vuosikokoustamme lähes lopulliseen muotoonsa. Toimintasuunnitelmakin voi elää spontaania elämää! Siihen yleensä lisätään tapahtumia, harvoin poistetaan. Tarkoituksemme on rakentaa ohjelma, joka kokoaa mahdollisimman monta jäsentä yhteen, kenet lounaan  – kenet matkustelun merkeissä. Kunpa vielä tavoittaisimme ne jäsenet, jotka katsovat kaihoisasti ikkunasta ulos, mutta eivät uskalla tulla mukaan!

Tulin valituksi yhdistyksemme puheenjohtajaksi kolme vuotta sitten melkein vahingossa. Jotta en olisi todellinen vahinko, antauduin tehtävääni suurella innolla. Olen saanut lukemattomia uusia ystäviä, laajentanut maailmankuvaani ja harrastuspiiriäni valtavasti.  Puheenjohtaja ilman hyvää sihteeriä, taloudenhoitajaa ja hallituksen muita jäseniä, on aika onneton. Olen iloinen ja nöyrästi kiitollinen, että joukkomme on mitä mainioin.

Onneksi OSJ tarjoaa koulutusta ja yhdessäoloa yli maakuntarajojen. Jotta yhdistyksien tulevaisuus olisi turvattu ja uudet ihmiset voisivat astua aikanaan keskeisiin tehtäviin, tarvitaan koulutusta. Sitä on onneksi luvassa syksyn koulutuspäivillä. Sitä ennen tapaamme Riihimäellä. Ohjelmassa on senioriopettajapäivien tarjoamaa virkistystä sekä OSJ:n vuosikokous. Jokainen tilaisuuden järjestävä yhdistys tekee aina parhaansa, jotta jäsenet eri puolilta Suomea saavat intoa ja uutta tietoa ajankohtaisista asioista. Luennoitsijat ovat korkeaa laatua. Mikä voisi olla paremmin? Riihimäen senioriopettajapäivillä odotan itse tapaavani vanhoja tuttuja ja saavani myös uusia ihmiskontakteja.

Netistä huomasin, että vuosittain valitaan Vuoden blogisti. Viime vuonna tittelin sai juristi Jukka Kemppinen, jolla on yli 3 000 postausta. Luettuanne hänen älykkäitä, yhteiskunnallisia kirjoituksiaan jätätte ehkä itse bloggaamatta. Niin oli vähällä käydä minullekin. Lupasin kuitenkin kokeilla, eikä tämä käynyt yhtään kipeää. Pilkut ja muut äidinkielen kammotukset on matemaatikolle kauhu, mutta onneksi ei tarvitse kirjoittaa kaunolla.

Toivon mahdollisimman monen uskaltautuvan näille sivuille. Rohkeutta, senioriopettajat!

Kerttu Ståhlberg
OSJ:n hallituksen jäsen
Länsi-Pohjan senioriopettajien puheenjohtaja

Kuvassa Länsi-Pohjan yhdistyksen hallitus.


Kommentit (5)KommentoiVuoden alun ajatuksia
13.01.2014 14:03

Vuoden alun ajatuksia

Tammikuu on ehtinyt puoleen väliin tätä kirjoittaessani ja aurinkokin pilkistelee ihmeeksi. Valo lisääntyy myös vastasataneen lumen myötä. Helsingin Paloheinässä aloitettiin jo hiihtoladun lumetus. Liikuntamahdollisuuksien parantaminen on minusta hyvää verovarojen käyttöä. Liikunta ja ulkoilu ylläpitävät ruumiin hyvinvointia ja mielen pirteyttä erinomaisella tavalla.

Me suomalaiset olemme tottuneet neljään vuodenaikaan ja odotamme lumen tuloa asiaankuuluvana tapahtumana. Toisin on joissakin muissa maissa: lumentulo on katastrofi, joka sulkee koulut ja sotkee liikenteen. Me otamme rauhallisesti, mutta syytä on varautua muuttuneisiin keliolosuhteisiin hyvin kengin ja liukuestein!

Vuoden ensimmäisenä aamuna heräsin hyvällä mielellä. Ei ollut kiire minnekään, vointi oli hyvä ja yllättävä tyytyväisyyden tunne lehahti päälle. Elämä on näin eläkeläisellä ajoittain ihan mallillaan, ja on hyvä jos sen sattuu huomaamaan!
Ei tämä eläkeläisen maailma kuitenkaan vielä ihan valmis ole. OSJ:llä ja muilla eläkeläisjärjestöillä on tehtävää ikääntyvien edunvalvonnassa heikkenevien taloussuhdanteiden paineessa. Meitä yli 65-vuotiaita on Suomessa jo yli miljoona. Jos nämä kaikki vaikka äänestäjinä saataisiin puhaltamaan yhteen hiileen, meidän etujamme ei voisi ohittaa tai heikentää. 

OSJ vaikuttaa myös Valtakunnalliset eläkeläisjärjestöt VENK ry:n kautta. OSJ:n nettisivujen edunvalvonta-osiosta voi lukea ajankohtaisista asioista, ja myös mihin asioihin VENK on ottanut kantaa. Viime vuonna annettiin lausunnot eläketulon verotuksesta, SOTE-uudistuksesta ja työeläkeindeksityöryhmän loppuraportista. Työn alla on lausunto ehdotuksesta asumistukilain muuttamiseksi. Helmikuussa VENK vierailee eduskunnassa ja keskustelunaiheena on mm. vanhuspalvelulain toteutus.  Olisi varmaan hyvä, jos VENKin järjestöpohjaa pystyttäisiin laajentamaan. Se viisasten kivi pitäisi löytää.

Eläkeläisten edunvalvonnan ohella OSJ:n tehtävä on virkistystoiminnan ja yhteydenpidon järjestäminen jäsenille. Tätä puolta hoitavat lähinnä paikallisyhdistykset. On tärkeätä saada ihmiset liikkeelle ja osallistumaan. Vireyttä lisää ja ylläpitää se, että ei jämähdetä kotiin niin kauan kun vielä liikkeelle kyetään.

Lisää elämää vuosiin, toivottaa OSJ:n kotisivujen etusivu!

Liisa Fräki
OSJ:n hallituksen jäsen ja Valtakunnalliset eläkeläisjärjestö VENK ry:n sihteeri


Kommentit (1)KommentoiNettisivut ja bittiavaruus
17.12.2013 10:49 | Erkki Kukkonen, varapuheenjohtaja

Monet meistä muistavat Juhani Ahon lastun Siihen aikaan kun isä lampun osti. Kynttilävalo jäi unholaan, kun öljylamppu valaisi asunnon. Valoilmiö oli suorastaan häikäisevä entiseen verrattuna ja aiheutti uteliaiden kyläläisten kurkistelut sisätiloihin saakka.

Kun sähköt saatiin sotien jälkeen 1950-luvun alussa kotiseudulleni, oli ilmassa jo suuren valojuhlan tuntua. Me seniorikansalaiset, eläkeläiset, edustamme Suomessa sellaista sukupolvea, että olemme saaneet nähdä ja kokea monta ”lampun ostoa”. Sähköjen myötä kehityksen pyörä on rullannut yhä kiihtyvällä vauhdilla eteenpäin ja liidämme jo bittiavaruudessa valon nopeudella.

Opetusalan Seniorijärjestön sähköinen viestintä hyppää vuodenvaihteessa aivan uudelle tasolle, kun järjestömme verkko- eli kotisivut uudistuvat. Odotamme, että uusituilla sivuillamme jatkossa kävijöitä riittää.  OSJ:n tiedotustoiminta nopeutuu ja ajanmukaistuu. Muutama klikkaus omalla kotikoneella ja olet OSJ:n tietojen ytimessä. Hallitus hyväksyi kotisivujemme rakenteen joulukuun alussa pidetyssä kokouksessa. Toimisto voi nyt päivittää sivujemme sisältöjä. Tulevaisuudessa voimme hyödyntää järjestön viestinnässä kotisivujamme yhä enemmän. 

Uutuutena sivuillamme on blogi, ja tämä kirjoitukseni on ensimmäinen laatuaan. Palsta tarjoaa mahdollisuuden ajankohtaisten asioiden esille tuomiseen ja kommentointiin. Nähtäväksi jää, kuinka aktiivista ja innokasta bloggaamista sivuillamme tapahtuu.

Kaikessa viestinnässä on se heikkous ja puute, että lähettäessäsi viestiä et voi tietää, kuinka hyvin  tieto menee perille ja kuinka moni tiedon löytää tai ottaa vastaan. Usein viestimme jää leijailemaan bittiavaruuteen, vaikka oletamme kaikkien löytäneen sen.

Kummanko vastuulla tiedon perillemeno on, lähettäjän vai vastaanottajan? Olen sitä mieltä, että sisäänajovaiheessa vastuu on enemmän lähettäjän puoleisessa päässä, mutta myöhemmin jokaisen OSJ:n jäsenen ja koneenkäyttäjän on muistettava vilkaista edes viikoittain, mitä uutta sivuiltamme löytyy.

Tapaamisiin netissä OSJ:n sivuilla!


( Päivitetty: 18.12.2013 10:32 )

 - Erkki Kukkonen, varapuheenjohtaja | Kommentit (1)Kommentoi
<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
toimisto (at) osj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.