Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla. Kommenttisi, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >
Kirjaston ylistys
10.04.2015 13:52

Kirjaston lumo ei ole haihtunut, vaikka ikää on itselle kertynyt. Ensimmäiset kirjastokokemukseni yli 60 vuotta sitten Porissa Vähärauman kansakoulun pikkuruisessa kirjastohuoneessa tekivät lähtemättömän vaikutuksen: että seinät voivat olla täynnä mitä mielenkiintoisimpia aarteita ja ovia uusiin maailmoihin.

Takavuosina kirjastot mainostivat kirjaston käyttöä lauseella ”Lue enemmän, luulet vähemmän.” Se on mielestäni yhä ajankohtainen kehotus. Kirjasto on oiva paikka eläkeläiselle. Se on kaupunkilaisten yhteinen olohuone.

Kirjaston käyttö on maksutonta, ja sellaisena se tulee säilyttääkin, jotta meillä kaikilla on mahdollisuus käyttää kirjaston monipuolisia palveluita. Haluatpa tietää mitä tai mistä asiasta tahansa, asiantuntevilta kirjastovirkailijoilta saat vastauksen kysymykseesi. He ovat aktiivisia ja palvelunhaluisia. Erään tutkimuksen mukaan Englannissa kirjastonhoitajan ammatti onkin toiseksi suosituin kirjailijan jälkeen.

On hienoa avata kirjaston ovi ja jo eteisessä havaita tietoja oman paikkakunnan ajankohtaisista tapahtumista: taidenäyttelyistä, konserteista, kirjailijavierailuista, luennoista. Kun astut peremmälle, houkutukset vain lisääntyvät. Uutuushyllystä löydät mielenkiintoisia ajankohtaisia teoksia. Ei tarvitse itse ostaa haluamaansa kirjaa (kun useimpien tämänikäisten kirjahyllyt pursuavat kirjoja). Lisäksi tilauspalvelu toimii hienosti.

Jos kotonasi ei ole tietokonetta, kirjaston koneet ovat ilmaiseksi kaikkien käytettävissä. Lisäksi saat tarvittaessa opastusta koneen käytöstä. Toisaalta voit hyödyntää nettiyhteyksiä tilatessasi tai uusiessasi kirjavarauksiasi.

Lehtilukusalit ja musiikkiosastot monipuolistavat kirjastojen tarjontaa. Voit käydä lukemassa eri puolilla Suomea ilmestyvät päivälehdet tai haluamasi aikakauslehdet. Myös lehtien lainauspalvelu toimii. Voit lainata videoita ja joistakin kirjastosta jopa taideteoksia. Tutkijahuoneet ovat  käytettävissä.

Aiemmin kirjastoissa vallitsi ehdoton hiljaisuus. Kännykät toivat mukanaan muutoksen.

Käyn kirjastossa vähintää kerran viikossa. Monesti tapaan siellä tuttuja. Saatamme vaihtaa kirjavinkkejä keskenämme samalla kun vaihdamme kuulumisia. Myös jotkut kirjastonhoitajat ovat erikoistuneet kirjavinkkaukseen. Se on hyvä ohjelmanumero eri yhdistystenkin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Lopuksi pari omaa kirjavinkkaustani:

Keltainen kirjasto -sarjassa ilmestynyt Joël Dickerin romaani Totuus Harry Quebergin tapauksesta on haastava ja mielenkiintoinen lukukokemus. 800-sivuinen teos tarjoaa rakkautta, salaisuuksia ja niiden paljastumista, kirjoittamisen tuskaa, ystävyyttä ja yllätyksiä. Mysteeriä kuoritaan auki kuin sipulia kerros kerrallaan. Pitkästä aikaa romaani, jota on vaikea jättää kesken. Yksi yö ei riitä tämän teoksen lukemiseen.

Toinen kiehtova kirja, joka koukuttaa mukaansa, on Arturo Péres-Reverten Kohtalon tango. Teoksen tapahtumat sijoittuvat kahdelle mantereelle, Eurooppaan ja Etelä-Amerikkaan. Ajallisesti siirrytään 20-luvun Buenos Airesista 30-luvun Espanjaan ja 60-luvun Italiaan. Historia toimii viitekehyksenä. Päähenkilöiden ensimmäinen, kohtalokas kohtaaminen tapahtuu merellä, suljetussa tilassa, laivalla. Tapahtumat etenevät shakkipelin tapaan: siirrot on suunniteltu huolellisesti ja vastapuolen siirtoon vastataan. Elämä tuo kuitenkin mukanaan myös yllätyssiirtoja.

Marja-Terttu Halpio-Huttunen
OSJ:n hallituksen jäsen
Porin Seudun Senioriopettajien hallituksen jäsen

 

 

 

 


Kommentit (21)KommentoiOppia ikä kaikki
09.03.2015 12:14

Olemme tehneet elämäntyömme kateederin takana. Yritimme saada nuoret oppimaan erilaisia asioita elämää varten. Välillä onnistuimme paremmin ja välillä tuntui, ettei mikään mene perille. Näin oli ainakin omalla kohdallani. Näitä huolia meillä ei enää ole. Sen sijaan meillä on mahdollisuus asettua oppijan rooliin.

Nykyään voimme opiskella miltei mitä tahansa. Työväenopistot tarjoavat myös päiväsaikaan opetusta, mikä on todella hienoa. Monet kielten ryhmät täyttyvät vuodesta toiseen eläkeläisistä. On mukavaa saada olla oppilaana. Joku muu on tehnyt valmistelun, ja itse saa olla vastaanottajan roolissa. Sen verran opettajuus taitaa vaikuttaa, ettei tunnille oikein kehtaa mennä tehtäviä tekemättä.

Myös käden taitoja voi opiskella. Moni käy maalaamassa posliinia, tekemässä puutöitä tai ompelemassa vain muutamia vaihtoehtoja mainitakseni. Vuosien mittaan syntyy ystävyyssuhteita, ja syksyn saapuessa moni odottaa opiskelun alkamista, koska silloin tapaa myös saman harrastuksen parissa olevat tutut. Helsingin yliopisto tarjoaa eteläisessä Suomessa yhteistyössä eri opistojen kanssa nimenomaan eläkeläisille tarkoitettuja kursseja Ikäihmisten yliopisto -nimen alla. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa.

Opiskelu panee harmaat aivosolut liikkeeseen, mikä on todettu erittäin tärkeäksi muistisairauksien estämiseksi tai ainakin hidastamiseksi. Sudokut ja ristisanatehtävät täyttävät saman asian, mutta niitä tehtäessä puuttuu sosiaalinen kanssakäyminen.

Lapsenlapseni kysyvät joskus, miksi ihmeessä ja mitä varten opiskelen esimerkiksi espanjaa. En ole aikeissa muuttaa Espanjan lämpöön, eikä muutakaan hyötykäyttöä ole tiedossa. Minusta on vain kivaa oppia uutta ja vähän rasittaa aivojani. Lisäksi tällainen viikoittainen harrastus antaa hyvän rytmin viikolle ja saamme kaikki lomat, joita meillä ei enää muutoin ole.

Meillä lahtelaisilla on ollut myös mahdollisuus oppia netin ja tabletin sekä erilaisten tavallisimpien tietokoneohjelmien käyttöä. Nämä kurssit on suunnattu nimenomaan meille eläkkeellä oleville. Innokkaita osallistujia on riittänyt.

Olen sitä mieltä, että opiskelu kannattaa aina. Siitä saa niin paljon iloa ja oppimisen nautintoa sekä hyviä ystäviä. Nyt ollaan menossa kohti kesää, joten uusien kurssien valitseminen ei ole juuri nyt ajankohtaista. Mutta aika kuluu nopeasti, ja kohta taas päästään valitsemaan opiskeltavia aineita.  Uskon jokaiselle löytyvän jotain mielenkiintoista opiskeltavaa!

Arja Sore
OSJ:n hallituksen jäsen ja Lahden seudun senioriopettajien puheenjohtaja


( Päivitetty: 09.03.2015 12:17 )

Kommentit (1)KommentoiHelmikuu ja vuosikokous
10.02.2015 14:04

Tämän kuun aikana yhdistykset valitsevat tulevat toimitsijat.  Vuosikokouksen osallistujamäärä on usein alhainen tavanomaisiin kokoontumisiin verrattuna. Pelko töille tuntemattomille joutumisesta – ehkä?  Vain kermaiset kylkiäiset saattavat parantaa osallistujatilannetta.

Yhdistyksemme eivät saa useiden muiden ikäjärjestöjen tavoin ”värillisiä rahakuoria”.   Toimintamme tukeutuu vahvasti jäseniemme ja heidän kumppaneittensa moninaiseen osaamiseen ja taitoon.  Nuo resurssit hyödyntämällä tuomme yhteisöömme väriä ja voimaa.   Miksi monet vain pitävät taitonsa visusti salassa? Ikäistemme kuorossa ei ole niin tärkeää kiitettävään tasoon kurkottaminen kuin yhteisestä musisoinnista nauttiminen vaikkapa hieman vajaalla kvartilla ja unohtelevalla kvintillä.  Toisin sanoa kaikki resurssit käyttöön. Jokaisen taitoa ja liikettä tarvitaan turvataksemme monipuolisen järjestötoiminnan. 

Helmikuu on myös yhteisvastuukuukausi. Oman kansalaisvelvoitteen voi hoitaa monin eri tavoin, kuten tuomalla toisille elämyksiä ja palveluja. Oma merkityksensä on myös tavanomaisella, aktiivisella osallistumisella. Se palkitsee järjestäjien valmistelutyön. Lounaspöytäkeskustelusta löytyy puhekumppani ja piristys yksin asuvalle. Sitä ei korvaa kotimedian kanavatarjonta.

Kuulemme sanottavan: ”En saa tuota Jussia liikkeelle.” No starttaa sitten itse.  Ei elämä rikastu sillä, että katselet sitä pelkästään Jussilan ikkunoista. Menköön ukko nimikkokuoroonsa, mutta valitse sinä oma menosi ja intressikohteesi.  Kumpikin palaatte silloin tuoreempana omaan arkeenne.  

Erityisesti tulee kokoontumissamme ottaa huomioon henkilöt, jotka tulevat mukaan ensimmäistä kertaa tai saapuvat paikalle kyselemättä kytkytseuraa. Toimintamme yksi päätavoitehan on lähimmäisiemme niin henkisestä kuin taloudellisesta hyvinvoinnista huolehtiminen.

Toivomme, että avaat taitojesi tallelokeron ja kilvoittelet nyt kiitettävään yhteisökäyttäytymiseen.   

Lykkyä tykö - muista, että aktiivisena korjaat aina tuleentuneimman sadon!  

Kari Jääskeläinen 
OSJ:n hallituksen jäsen ja Seinäjoen Senioriopettajien puheenjohtaja


( Päivitetty: 11.02.2015 11:39 )

KommentoiPaperilaskuja ikävä
19.01.2015 13:07

Laskujen maksaminen on muuttunut niin, että on vaikea pysyä kärryillä menoistaan. Yksi yritys ilmoittaa laskusta kännykkään, toinen ilmoittaa laskusta sähköpostilla, kolmas jopa nappaa suoraan tililtä.

Onneksi on vielä joku, joka lähettää ikkunalliseen kirjekuoreen sujautettuja laskuja postitse. Sähköisen sekamelskan aikakaudella näitä on miltei ikävä. Kun käteensä saa oikean paperisen laskun, sen voi tarkistaa heti. Samalla pystyy päättelemään, onko oma talous hanskassa vai ei.

Tunnollinen laskujen maksaja on epävarma, onko asia tullut hoidettua, ovatko laskut oikein ja riittävätkö tilillä rahat. Siispä ei auta muu kuin käydä omalla tilillä tsekkaamassa laskua, mistä se on tullut, mitä se maksaa ja mistä pitää maksaa.

Jotta ei joudu maksamaan jokaisesta paperilaskusta ylimääräistä, on suuri houkutus ilmoittaa haluavansa e-laskun.

Kun e-laskuja satelee monesta suunnasta – sähköstä, vedestä, auto-koti- ja henkilökohtaisista vakuutuksista, Trafista, monista puhelinoperaattoreiden maksuista, lehtitilauksesta, terveyskeskuksesta yms. – tarkistaminen on paikallaan, jotta pysyy tilanteen herrana.

Jos haluat tarkistaa laskun soittamalla kyseessä olevaan yritykseen, ensin automaatti ilmoittaa puhelut nauhoitettavan laadun parantamiseksi. Sitten alkaa numeroleikki. Näppäile yksi, jos asia koskee sitä tai kaksi, jos jotain muuta. Kun on valinnut yhden, pitää toistamiseen valita yksi tai kaksi tai jotain muuta.

Numeroleikin jälkeen toisessa päässä vastataan ”palvelemme teitä hetken kuluttua…” Sen jälkeen päälle soitetaan unettavaa musiikkia ja toistellaan lupausta palvella pian. Joskus soitto maksaa vaivansa.

Oi aikoja entisiä…

Lyyli Juntunen
OSJ:n hallituksen jäsen
Oulun seudun senioriopettajien sihteeri 


Kommentit (6)KommentoiYhdessä tekemisestä
04.12.2014 12:18

Opetusalan Seniorijärjestön syksyn 2014 koulutuspäivillä käsiteltiin aluepalavereissa yhdistysten välistä yhteistyötä. Oma ryhmäni keskusteli vilkkaasti tästä aiheesta.

Yhteistyöhön vaikuttavat luonnollisesti yhdistyksen koko ja välimatkat. Eri puolilla Suomea etäisyydet  yhdistysten välillä voivat olla suuria, joten matkakustannukset rajoittanevat kokoontumisia.

Kun koottiin esimerkkejä yhteistyöstä, ehdotettiin vuorovierailuja ja tutustumisretkiä naapurikuntiin niiden omien jäsenten opastuksella. Myös yhteinen vaalipaneeli ennen eduskuntavaaleja tuli esille. Yhdessä järjestetyt luentotilaisuudet säästäisivät palkkiokustannuksia.

Parhaiten yhteistyö toteutuisi aluepalavereina. Tällöin voitaisiin oikein ajan kanssa keskustella ja suunnitella toimintaa. Puheenjohtajat ja sihteerit voisivat kokoontua vaikkapa pari kertaa vuodessa vaihtamaan ajatuksia. Puhetyöläisinä keskustelua varmasti riittäisi.

Yhteistyötä on myös vinkkien ottaminen toistemme yhdistysten toiminnoista. Jos pienessä yhdistyksessä toimijoita on vähän, miksei voisi hyödyntää toisten hyviksi todettuja käytänteitä.

Senioriopettajien joukossa on monenmoisia lahjakkuuksia, joita voisi kutsua esittämään taitojaan myös naapuriin.

Paikallista yhteistyötä on hyvä tehdä myös muiden eläkeläisjärjestöjen kanssa.

Tässä ajatuksia syntyi Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueilta. Muilta alueilta on varmasti saatavissa hyviä vinkkejä.

Yhteisiä virkistäviä hetkiä kaikille!

Helkky Vesterinen

Turun seudun senioriopettajien hallituksen jäsen
OSJ:n hallituksen jäsen


Kommentoi
<  1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  > 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
toimisto (at) osj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.