Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla. Kommenttisi, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

Edunvalvontaa, aktivointia ja yhteisöllistä toimintaa
25.10.2021 08:55

Järjestömme seisoo tukevasti kahdella jalalla. Näin se määritellään yhdistyksille esiteltävässä strategiaehdotuksessakin. Toinen jalka on eläkeläisten edunvalvonta ja toinen aktivoiva, yhteisöllinen toiminta.

Järjestössä on riittänyt valtakunnan tasolla yhteiskunnallisissa ja järjestöelämän tehtävissä kouliintuneita ja rutinoituneita osaajia.

Paikallistason edunvalvonnassa on omat haasteensa. Meidän tulisi yhteistyössä muiden eläkeläisjärjestöjen kanssa huolehtia siitä, että ikääntyvien tarpeet huomioidaan paikallisessa päätöksenteossa.

Jäsenet ovat järjestön toiminnan perusta, kivijalka. Miten saamme eläkkeelle siirtyvät ja jo eläkkeellä olevat seniorimme liittymään mahdollisimman kattavasti järjestöömme?

Toisella toimintaperustalla - aktivoivalla, yhteisöllisellä toiminnalla - järjestö konkretisoituu yksittäiselle jäsenelle. Tässä paikallisyhdistysten rooli korostuu. Paikallisyhdistyksen toiminta on se, joka sitoo jäsenen järjestöön ja sen perusteella jäsen päättää, kokeeko Senioriopettajat omaksi kohderyhmäkseen. Eläkkeelle siirtymisen myötä työyhteisö katoaa. Silloin seniorijärjestö voi tarjota yhteisöön kuulumisen kokemuksia.

Etujen ohella toiminta koetaan tärkeäksi. On kuitenkin haastavaa ylläpitää sellaista toimintaa, joka kohtaa elämän eri vaiheessa olevat ja eri ikäiset eläkeläiset. Jäsenpidon kannalta asia on kuitenkin erittäin tärkeä.

Vanhimmat aktiivimme ovat kasvaneet nuoruutensa ja varhaisen aikuisuutensa 1950-luvulla sodanjälkeisen jälleenrakennuksen vuosina. Nyt eläkkeelle siirtyvät ovat rakentaneet maailmankuvansa 1980-luvulla. Mukana on joukko niitä, jotka ovat olleet nuorena punkkareita!

Nuoremmat eläkeläiset ovat tottuneet varsin erilaiseen työelämään kuin edellisinä vuosikymmeninä eläköityneet. He tuovat mukanaan tämän päivän työelämässä hankkimansa taidot ja toimintatavat. Päiväkodeista ja kouluista olemme oppineet, että vanhemmat sitoutetaan yhteistoimintaan parhaiten toiminnalla, jossa syntyy yhdessä tekemisen kokemus, ja joka elää osallistujiensa mukana. Voisimmeko oppia tästä?!

Meidän on vaikea kohdata näin moninaista joukkoa tarjoamalla valmis toimintamalli. Pitäisikin rakentaa voileipäpöytä, jonka kattamiseen jäsenet voivat osallistua ja sitten nauttia siitä heille sopivat palat.

 

Seppo Heinonen

OSJ:n hallituksen jäsen

Jyvässeudun senioriopettajien varapuheenjohtaja
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on yksi plus kahdeksan?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Suomen kielen oppikirjaa markkinoitiin aikanaan ”voileipäpöytä” strategialla. Se oli pelkistetty kielioppi, muu äidinkielen materiaali oli valittavissa muualta.
Meillä Oulussa on ns. voileipäpöytämalli. Kuukausikokous toimii perusasioiden näyttämönä. Ohjelma aina sama, avaus…jne. Muu tarjonta on sitten värikästä! Kärppäottelu!

- Juhani Suopanki <juhani.suopanki@gmail.com> - 25.10.2021 12:02

Totta joka sana. On vaikeaa löytää toimintaa näin laajalle ja kriittiselle jäsenistölle ja etenkin, kun sieltä nuorempien joukosta ei tule minkäänlaisia ehdotuksia ohjelman/toiminnan sisällöiksi. Nykyisin eläkkeelle jäävät ovat enimmäkseen joka tavalla hyväkuntoisia, joiden aktiviteetit ja harrastukset suuntautuvat aivan muihin kohteisiin ja toisenlaisiin tilaisuuksiin. Osallistuminen talkootyönä/mahapalkalla tehtävään yhdistystoimintaan saattaa olla ajatuksenakin vierasta ajankäyttöä.

- S R - 25.10.2021 10:34

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
toimisto (at) osj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.