Blogi 

Tervetuloa OSJ:n blogin pariin
Blogin kirjoittajat ovat OSJ:ssä aktiivisesti toimivia jäseniä. Aiheet ovat kirjoittajien itse valitsemia ja mielipiteet ovat kirjoittajien omia. Millaisia ajatuksia kirjoitus herätti? Voit jakaa ajatukseksi kommentoimalla.  Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta; ne näkyvät vain tällä sivustolla. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

Yhteistyö on voimaa!
18.08.2014 09:22

Jälleen kerran eläkeläiset ovat valtion säästötoimenpiteiden kohteena. Puolentoista miljoonan eläkeläisen kukkaroita kevennetään leikkaamalla eläketuloa prosentin verran. Eläkkeiden indeksikorotus vuonna 2015 olisi ollut laskelmien mukaan noin 1,5 %, mutta hallituksen päätöksen mukaan se tulee olemaan 0,4 %. Samaan aikaan maan hallitus kuitenkin kannustaa lisäämään kulutustottumuksia, jotta talouselämän pyörät pyörisivät ja Suomen talousahdinko helpottuisi.

Yhtälö on mahdoton ja aiheuttaa yhteiskunnalle entistä suurempia vaikeuksia. Tämän päivän eläkeläiset ovat erittäin aktiivisia kuluttajia ja erilaisten palveluiden käyttäjiä. Eläkkeet ovat kuitenkin niin pieniä, että vähäisetkin nipistykset näkyvät kulutustottumuksissa. Keskimääräinen bruttoeläke on 1 600 euron paikkeilla. Ei sillä summalla huimia kulutusjuhlia vietetä. Jo muutamien eurojen leikkaus tuntuu ja luo epäuskoa tulevaisuuteen.

Yhteiskunnan taholta helposti unohdetaan se, millainen voimavara nykypäivän eläkeläiset ovat. Jos eläkeläisiä ei olisi, tämän maan monet palvelut tyrehtyisivät lähes kokonaan. Eläkeläiset ovat kulttuurin aktiivisimpia kuluttajia, ja siksi useat teatterit ja konserttisalit joutuisivat todellisiin vaikeuksiin ilman eläkeläisiä. Bussiyhtiöt valittaisivat matkustajien puutetta. Hotellipalvelut, kylpylät ja lomakohteet menettäisivät suuren asiakasjoukon.  

Oma lukunsa on sosiaali- ja terveydenhuolto, joka joutuisi ilman eläkeläisiä kaaokseen. Kodinhoitajilla ei ole kohtuuttoman kiireisten aikataulujen vuoksi riittävästi aikaa olla vanhusten kanssa, vaikka vanhukset kaipaavat ennen kaikkea seuraa yksinäisiin päiviinsä. Lapsenlapsia hoidetaan päivittäin, jotta vanhemman ei tarvitse jäädä töistä pois, vaikka siihen olisi sopimusten mukaiset oikeudet. Lisäksi monet eläkeläiset huolehtivat omista vanhemmistaan heidän viimeisten vuosiensa aikana. Näin tuetaan huomattavasti yhteiskunnan sosiaalipalveluja, vaikka ne lakisääteisesti kuuluvat yhteiskunnan ylläpitämiksi.

Jos kaikki edellä mainittu mitattaisiin rahassa, olisi lasku yhteiskunnalle huimaava. Euroissa mitattuna eläkeläiset tekevät siis korvaamattoman arvokasta työtä yhteiskunnan eduksi.

Eläkeläiset eivät tarvitse juhlapuheitten hymistelyä, vaan todellista arvostusta tekemälleen työlle. Meitä on noin 1,5 miljoonaa. Näin suuren joukon ääni kuuluu ja painaa yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, jos ääni on yhtenäinen ja joukko pystyy toimimaan yhdessä. Ehkä tulevaisuudessa näin tapahtuukin.

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ on yksi eläkeläisten parissa toimiva järjestö, joka on valmis eläkeläisten yhteistyöhön, jotta eläkeläisten oikeudenmukaiset vaatimukset huomioitaisiin yhteiskunnassa.

Oikein hyvää syksyn odotusta helteisen kesän jälkeen kaikille lukijoillemme.

Otso Kahila

OSJ:n hallituksen jäsen
Lohjan seudun senioriopettajat ry
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on yhdeksän miinus neljä?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Hienoa Otso

Kun taitetun indeksin korjaaminen on saatettu historiaan ei muuta kuin yhteys Sauli Niinistöön ja hän puoliväli-indeksin käyttöön oton taakse.

- Uolevi Kallio <ilpoolavi@gmail.com> - 2.8.2017 21:51

Näin on! Otson teksti on selkeä ja ytimekäs. Toivottavasti kirjoitus tulee julki muuallakin kuin tässä blogissa!

- Mirjam Sandell <mirjam.sandell@suomi24.fi> - 22.10.2014 13:01

Hyvä Otso
Asiaa kirjoitit. Kuulun niihin senioriopettajiin, jotka ovat kouluttaneet itsensä lainarahoilla sekä osittain vanhempien tai puolison avustuksella, hoitaneet lapsensa ja kotinsa ja siinä sivussa täydentäneet opintonsa. Mitään muuta tukea yhteiskunnalta ei tullut kuin lapsilisät. Opiskelleet ja suorittaneet tunnollisesti vaativan opettajan työnsä ja uskoneet, että eläke juoksee säännöllisesti ja että siihen kuuluvat ns. lakisääteiset indeksikorotukset.
Olemme huolehtineet vanhemmistamme, auttaneet lapsiamme koulutuksessa ja lastenlapsia hoivanneet jo"ruuhkavuosina" usein oman jaksamisemme äärirajoilla... Näitä asioita ei ole laskettu mihinkään indeksiin. Päinvastoin sosiaalitur-
vasta huolimatta lääkäriin pääsy tosi tiukalla, tosi vaivoihinkaan ei saa apua kunnallisesta terveydenhuollosta odottamatta 3-12 kk. Yksityiselle pääsee, mutta paljon maksaa. Veroprosentit vain saattavat nousta ja syödä kokonaan indeksikorotuksen, ainakin Oulun seudulla kävi viime vuonna ja kerran aiemminkin. Jotain tarttis tehdä tälle asialle.

- Tuula Haapakangas <tuula.haapakangas@mail.suomi.net> - 18.9.2014 14:21

Hyvä kommentti

- Antti Hautamäki <antti.hautamaki@pp1.inet.fi> - 22.8.2014 21:17

Olet täysin oikeassa! Pitäisikö meidän todellakin yhdistää voimavaroja, niin organisatorisia kuin toiminnallisiakin? Tämä ei tietysti käy käden käänteessä, kun meillä on jokaisella eläkeläisellä oma ammattijärjestötaustamme. Niiden toimintatavat helposti jäävät päälle. 1,5 miljoonaa eläkeläistä olisi teoriassa mahdotonta yhdistää saman organisaation alle, mutta toimintaa voi kuitenkin ohjata yhteistyön suuntaan.

- Ajatteleva tekijä - 20.8.2014 22:36

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.