Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Parasta senioropettajatoiminnassa on olla senioriopettaja toiminnassa
18.12.2019 09:43

 

Työn jälkeen

Elämässämme on juniori- ja seniorivaiheet. Junioriaikanamme lähestymme työtä ja seniorikautenamme loittonemme siitä. Työ itse on vahva arjen ehto ja sen määrittäjä. Työ määritteli meitä ja loi arkemme näyttämöä. Sitä kohti menimme, siinä olimme ja siitä poistuimme.

Työ ja yhteiskunnalliset vastuut pitivät meidät näkyvinä ja näkevinä. Senioritoiminta on oiva tapa olla ja pysyä edelleen näkevänä, näkyvänä, kuulevana, kuultavana, vaikuttavana ja vaikuttuneena yhteisössämme ja elämässämme.

Senioreina olemme täysin palvelleita ja arvostettuja kouluveteraaneja. Työ ei enää määrittele meitä eikä käsikirjoita arkeamme näkyväksi. Työ kyllä ajoittain muistuttaa meitä ja me joskus edelleen työtä. Saamme nyt mahdollisuuden kohdata itsemme ja toisemme kanssakulkijoina, ihmisinä tässä ajassa, ilman roolihäkkejä. Senioreina elämämme alkaa uudelleen väreillä.

 

Työn jäljiltä

Senioriopettajina osaamme suomi- koulu- suomi sana- ja karttakirjan kannesta kanteen. Opus ja osa meistä on arkistoitu. Nyt saamme olla seniorikatsomon paraatipaikoilla vaikuttamassa ja vaikuttumassa eletyistä ja elettävistä yhteisistä hetkistämme. Saamme yhdessä leikitellä ja kurvailla työmuistoilla.  Nyt on aikaa myös vinoon hymyyn.

Seniori on toisensa peili, jakaja ja tuki vanhenemisen arvopolulla. Senioritoiminta mahdollistaa yhteisen tuen, puolenpidon, rikastamisen ja arvokkaan olemisen kolmannen iän kulkijoina. Dialoginen yhteinen toiminta ja kanssakäyminen on senioritoiminnan elävää ydintä.

 

Työhaasteiden jälkeen

Työelämä antoi ja asetti meille haasteet. Seniori löytää ja ottaa haasteensa itse. Se mihin kiinnität huomiosi, herää eloon; se mihin katsot, näkyy. On syytä oppia katsomaan ja kuuntelemaan uuden seniorimielen mukaan. Työmieltä koeteltiin ja mitattiin työarjen haasteilla. Seniorimieli puhaltaa itse tuulta haasteiden siipien alle. Senioreina olemme palanneet takaisin löytämisen aikaan. Saamme mahdollisuuden nimetä maailmaamme yhdessä osin uudelleen.

Riittää, kun näemme ajatussytykkeitä ympärillämme ja jatkamme löytöretkeämme niiden valossa ja kajossa kohti toivottua tuntematonta.

Riittää, kun avaamme itse kalenterimme luukun joka päivä.

 

Edelleen on kouluväen hyvä tavata

Martti Rauhala

OSJ:n hallituksen jäsen, Heinolan seudun Senioriopettajat ry


( Päivitetty: 18.12.2019 09:53 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on seitsemän miinus yksi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.