Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Luonnon vaikutus hyvinvointiin
17.05.2019 09:46

”Haviseva haapa rauhoittaa”. Näin lausahti pieni sukulaistyttöni minulle, kun vuosia sitten istuimme kesäillassa rantasaunan portailla. Mistä pieni lapsi oivalsi leppeän kesätuulen ja haapojen havinan rauhoittavan vaikutuksen? Uskon sen olevan sisäsyntyistä.

Suomalaiset ovat tottuneet menemään metsään. Pidämme itseämme metsäkansana, metsäläisinä. Niin hyvässä kuin pahassakin. Taiteessamme  metsä ja ylipäätänsä  koko luonto on  merkityksellistä. Jo Jukolan veljekset huusivat kohti metsää Impivaarassa ja monet, monet taiteilijat ovat saaneet ja saavat edelleen innoituksen aiheensa luonnosta.

Tutkimusten mukaan luonnon läheisyys elinympäristössä  vaikuttaa terveyteen ja lisää onnellisuutta. Luonnon näkeminen, kokeminen ja aktiivinen luonnossa liikkuminen lisäävät tutkimusten mukaan ihmisten hyvinvointia monella tapaa. Jo lyhyt luonnossa oleilu laskee verenpainetta.  Aina ei tarvitse mennä kauas kotipiiristä, vaan rauhallisessa puistoympäristössä istuminen jo alentaa verenpainetta.

Metsän vaikutuksia on tutkittu esim. mittaamalla aivojen reagointia stressiärsykkeisiin. Metsän myönteiset vaikutukset saadaan helposti todennettua: stressi vähenee ja mieliala kohenee, fyysinen aktiivisuus lisääntyy jne.

Metsä on matalan kynnyksen paikka: kynnyksiä ei ole, sen sijaan jalkoja joutuu nostelemaan yli risujen ja juurakoiden.
Jokamiehen oikeudet ovat ainutlaatuisia. Moni eurooppalainen ihmettelee, kun voimme retkeillä, poimia marjat ja sienet vapaasti.

Hyvää alkavaa kesää, nautitaan luonnosta kukin omien voimavarojemme mukaan. Uhkarohkea ei pidä olla, vaikka luonto hoitaakin.

 

Marja Paavonkallio

OSJ:n hallituksen jäsen, Joensuun seudun senioriopettajien puheenjohtaja
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on yhdeksän plus viisi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

On helppo olla tutkimustulosten ja sinun kanssa samaa mieltä:)

- Eija Aromaa - 20.5.2019 21:20

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.