Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Eläkeläinen – seniori – päätoiminen itsensä viihdyttäjä – ongelmajäte
16.11.2018 07:11

Eli mites se meni? Joka ei itseään rakasta, ei osaa toistakaan rakastaa. Kun viihdyttää itseään päätoimisesti eli tuottaa itselleen hyvinvointipalveluita, osaa myös tuottaa niitä toisille. Missä ja miten seniori sitten näitä hyvinvointipalveluita tuottaa?

Hyvinvointipalveluksi ei lueta vapaaherran tai -rouvan kattoon syljeskelyä, kun ei ”tartte tehrä mitään”. Makaaminen kun vie hengen ennen pitkään ja ennen aikojaan.

Sosiaalisessa kanssakäymisessä tulemme pitäneeksi huolta ja kehittäneeksemme omaa sosiaalista pääomaamme. Samalla tuotamme sosiaalista pääomaa myös niille, joiden kanssa olemme tekemisissä.

Aktiivinen seniori on monessa mukana eli toimii monissa yhdistyksissä, joiden toiminta olisi muutoin mahdollisesti loppunut tekijäpulaan jo aikaa sitten. Käytännössä yhdistys kuin yhdistys tuottaa hyvinvointipalveluita jo yhdistystoimintaperiaatteidensa kautta. Yhdistyksissä tehdään työtä yhdessä mitä erilaisimpien tavoitteiden eteen. Sosiaalinen kanssakäyminen on juuri tätä hyvinvointipaleluiden tuottamista.

Moni yhdistys pyörii pitkälti seniorivoimalla, vaikka se edustaisi esimerkiksi nuorisotyötä. Jo Suomen ikärakenne aiheuttaa sen, että nuoremmilla ikäluokilla on erilainen asennoituminen sitoutumista vaativiin yhdistystehtäviin. Yhdistystoiminta ei perustu kuluttamiseen eikä lyhytjänteiseen elämysten tuottamiseen vain itselle.

Kun viihtyy ja tekee yhteistyötä muiden ihmisten kanssa, tulee kuin varkain hoitaneeksi itsensä ja ympäristönsä hyvinvointia. Henkinen ja fyysinen yhdessä tekeminen pitävät ajattelutoiminnan sekä uuden oppimisen vireillä. Ja tämä taas pitää toivoa yllä. Kun on toivoa, on elämää.

Toimimalla yhdessä erilaisissa verkostoissa seniorit maksavat yhteiskunnalle takaisin aikanaan saamansa henkisen peruspääoman: koulutuksen ym. verovaroin tuotetun yksilön huolenpidon.

Onko kukaan koskaan kuullut ongelmajätteestä, joka tuottaa korvauksetonta yhteistä hyvää ympärilleen? Kuluttajina tämä ongelmajätteeksi nimitetty kansanosa pyörittää laajasti elinkeino- ja kulttuurielämää, joka työllistää taas suuren määrän ihmisiä.

Teatterit, museot, kesätapahtumat, matkanjärjestäjät, kuljetusyritykset, ravintolapalvelut, asuntojen ja mökkien korjaus- ja kunnossapitopalvelut jne. olisivat pulassa ilman eläkeläisiä.

Noin 1,391 900 miljoona (luku on vuoden 2017 lopulta) työeläkkeensaajaa ei ole Suomessa vähäpätöinen ryhmä millään elämän alueella. Kaiken kukkuraksi työeläkeläiset maksavat tuntuvasti veroja, välittömiä ja välillisiä. Ja mikä tärkeintä, eläkeläiset ylläpitävät ja kehittävät suomalaista kansallista sosiaalista pääomaa.

Pentti Länne
OSJ:n hallituksen jäsen ja Helsingin seudun ammatilliset senioriopettajat ry:n puheenjohtaja

 

 

 
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on neljä plus kahdeksan?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.