Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Minne kirjahyllyt ovat kadonneet?
17.09.2018 08:45

Porin tämän kesän asuntomessutaloihin tutustuessani kiinnitin huomiota siihen, että sisustajat eivät olleet sijoittaneet asuntoihin kirjahyllyjä. Eri kohteissa kulkiessani mietin, mihin kirjahyllyn tai -hyllyt saisi mahtumaan. Niissä oli niin vähän ehjiä seiniä, ettei kunnon kirjahyllylle olisi edes ollut paikkaa. Sisustuslehdissäkään ei juuri enää näe kuvia kirjahyllyistä.

Kirjahylly on ollut minulle kodin tärkeimpiä huonekaluja. Vierailulle mennessäni olen kiinnittänyt huomiota kirjahyllyyn, siellä oleviin kirjoihin ja siihen, millaisia kirjoja sen asukkaat lukevat. Onko minun hyllyssäni samoja kirjoja kuin vierailupaikassani?  Kirjoja täynnä oleva hylly tai hyllyt ovat minusta värikkään kauniita. Yksi kauneimmista on erään läheiseni kirjahylly, joka on lajiteltu kirjojen takakansien ja kansien värin mukaan. Koko olohuoneen seinän täyttävä hylly on upea. Oman kirjahyllyni olen järjestänyt kirjastojen luokitusta vapaasti mukaellen. Tosin järjestystä on lähes mahdoton ylläpitää, kun uudet kirjat eivät mahdu jo ennestään täyteen ahdettuihin hyllyihin.

Japanilainen KonMari-villitys on valloittanut Suomenkin. Olen itsekin muutamaan kertaan aloittanut kirjahyllyjeni kirjojen karsimisen, mikä on hyvin vaikeaa. Kirjoista on tullut lähes ongelmajätettä. Kirjoja ei voi sellaisenaan heittää paperikeräykseen: kannet on useimmiten poistettava, ja jos ne ovat pahvia, ne voi viedä pahvin- ja kartonginkeräyslaatikkoon, mutta jos niissä on muita materiaaleja, ne kuuluvat sekajätteeseen. Kirjan sivut ovat paperijätettä. Dekkareista ja sellaisista kirjoista, joita oli jostakin syystä vain kertynyt ja joilla ei ollut sisällöllisesti tärkeää merkitystä, on helppo karsia. Mutta luovunko jo tietosanakirjoista? Ne ovat aikanaan olleet kalliita ja arvokkaita. Joutavatko roskiin vain? Aikoinaan Grimbergin Kansojen historia oli haluttu ja kiinnostava kirjasarja. Kerääkö se vain pölyä hyllyssä?

Kun nykyisen kotimme rakennusaikana asuimme puoli vuotta tilapäisesti pienehkössä asunnossa vuokralla, suurin osa kirjoista oli varastossa. Kun sitten kotimme valmistui ja purin kirjat laatikoista, monet kirjat herättivät tunteen kuin vanhan ystävän olisi tavannut. Monesti toinen lukukerta on erilainen kuin ensimmäinen ja toisella kertaa kirjan lukeekin eri tavalla, puhumattakaan niistä kirjoista, joihin palaa aika ajoin.

Nykyisin teen kirjojen ostolakkoja, mutta ne kestävät aina vain aikansa. Olen yrittänyt päästä siihen, että panen kirjat heti kiertoon ainakin läheisten ihmisten kesken. Seinätila ja hyllytila on rajallista, vaikka ahtaisikin kaikki välit kirjoja täyteen.

Kirja esineenä näyttää menettäneen asemansa – ei kai sentään sisällöllisesti! Tuntui kurjalta nähdä, kun Keltaisen kirjaston kirjat lojuivat erään antikvariaatin edessä kadulla korissa ja ohessa oli kyltti: ota tästä ilmaiseksi! Kirpputorien hyllyt pursuavat kirjoja, joita kukaan ei huoli. Kirjasta on tullut sesonkitavaraa: edellisvuotinen kirja on alennusmyynnissä edelliskeväisen mekon tapaan.

Marja-Terttu Halpio-Huttunen

OSJ:n hallituksen jäsen
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on kahdeksan plus yhdeksän?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.