Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Musiikki - kantava voima elämässäni
16.08.2018 08:05

Jo pienestä pojasta lähtien olen vanhempieni ja sisarusteni kertoman mukaan ollut innokas ja kova poika laulamaan. Olen 7-henkisestä sisarusparvesta nuorimmainen, ja kaikki sisarukseni ovat äidinmaidossa saaneet laulun lahjan. Heidän laulamistaan pienenä kuunnellessani opin silloin myös perinteisiä iskelmiä ja sanatkin osasin kuulemma hyvin ulkoa. Samaa ei voi sanoa nykyään, laulujen sanat eivät millään tahdo tarttua muistin sopukoihin.

Oulussa kansakoulun 1. ja 2. luokalla oli rinnakkaisluokalla myöhemmin suosittuna laulajana tunnettu Jamppa Tuominen. Pääsimme molemmat esiintymään koulun kevätjuhlissa, ja meillä kummallakin oli ääniala silloin hyvin korkea. Äänenmurros muutti oman ääneni matalammaksi (baritoni), mutta Jampalla lauluääni pysyi tenorin tasolla läpi koko hänen muusikon uransa ajan.

Oppikoulussa vuonna 1964 perustimme kolmen luokkakaverin kanssa kitarabändin, ja minusta tehtiin bändiin ns. ”pystysolisti”. Rumpalin saimme bändiin tuttujen kautta toisesta koulusta. Bändi sai myös nimen: TAUGS.

Oulun Hienäpäästä saimme kerrostalon pommisuojasta harjoituskämpän, ja siellä ne illat ja viikonloput vietettiin hyvin tiiviisti kappaleita harjoitellen.

Bändin ohjelmisto koostui 60-luvun musiikista ja kaikki laulut laulettiin englannin kielellä. Oli Beatlesien, Rolling Stonesien, Herman Hermitsien, Cliff Richardin ym. sen ajan yhtyeiden ja laulajien kappaleet esikuvina. Ohjelmistoa pyrittiin kasaamaan riittävästi, jotta voitaisiin lähteä myös keikkahommiin. Siihen aikaan oli nuotteja vaikea löytää Suomesta, ja niitä tilattiinkin Englannista asti.

Ensimmäinen keikkamme olikin sitten omalla koululla: teinihipat. Pikkuhiljaa harjoiteltiin lisää kappaleita ja sitten kierrettiinkin keikoilla eri puolilla Oulua ja Oulun ympäristökuntia. Soitettiin myös hääjuhlissa ja muutamilla syntymäpäiväjuhlilla. Kokemusta kertyi mukavasti ja suosiotakin saatiin.

Itse olin mukana bändin solistina noin kaksi vuotta ja sitten lopetin, kun koulu alkoi mennä alamäkeä ja iän myötä ”muutkin asiat” tulivat mukaan omaan elämään, siis seurustelu. Bändiin tuli uusi solisti ja sen toiminta jatkui jonkun aikaa, mutta lopulta bändi hajosi.

Perustettuani perheen ja siirryttyäni työelämään 1974 aktiivinen laulaminen jäi pitkäksi aikaa. Ns. suihkussa omaksi iloksi laulaminen tosin piti lauluvireyttä yllä.

Yrityselämää yli 20 vuotta palvelleena siirryin sitten koulumaailmaan vuoden 1995 alusta ja työn perässä muutin Ylitorniolle 1996. Ylitorniolla tuli musiikki ja erityisesti laulu kuvioihin mukaan usealla eri tavalla.

Karaoke oli rantautunut Suomeen jo 1970-luvulla risteilylaivojen kautta, mutta kappaleet olivat vain englanninkielisiä ja VHS-kasetilla. Ensimmäiset suomalaisten kappaleiden suomenkieliset karaoketaustat julkaistiin Finnkaraoke-merkillä syyskuussa 1991. Innostuimme nykyisen vaimoni kanssa karaokesta, koska molemmat pidimme laulamisesta. Niinpä hankimme Internetin ihmeellisen maailman kautta kotikaraokelaitteet, ja siitä se innostus sitten alkoi.

Oli tosi mukavaa taas laulaa ”vokaalittoman orkesterin” tahdissa. Sanat tupsahtelivat ruutuun, eikä niitä  tarvinnut osata ulkoa. Itse liityin myös 2012 Meän Opiston (Ylitornion kansalaisopisto) karaokeryhmään ja seuraavana vuonna opiston sekakuoroon kuoronjohtajan houkuttelemana.

Suunnittelin opistolle myös uuden kurssin, joka käynnistyi syksyllä 2015. Laadin kurssille opetussuunnitelman, ja kurssin nimeksi tuli Solistina orkesterissa. Myöhemmin alettiin käyttää nimeä Solistiryhmä. Innostuin myös yksinlaulutuntien ottamisesta. Tällä hetkellä olen mukana kuorossa, solistiryhmässä ja yksinlaulussa.

”Mitä sitten tapahtuikaan…” TAUGS-bändistä Eero Repo soitti minulle syksyllä 1996, että olisi tarkoitus kasata bändi uudelleen alkuperäisessä kokoonpanossa Oulussa pidettävään OULU POP HISTORY-hyväntekeväisyyskonserttiin, jonka järjestää Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL). Tapahtumaan on tarkoitus saada mukaan oululaisia bändejä eri vuosikymmeniltä. Meidän bändimme olisi tapahtuman vanhin eli 60-luvulta…olisinko valmis tulemaan?

No mikä ettei… ja sitten kokoonnuttiin Ouluun harjoittelemaan ja palauttamaan mieliin vanhoja kappaleita. Ensimmäinen konsertti oli tammikuussa 1997 Oulussa. Taugsit olivat eri vuosina järjestetyissä MLL:n Oulu POP History -konserteissa mukana yhteensä 17 kertaa. Kaikki tuotot konserteista menivät lyhentämättöminä MLL:lle.

Kuten edellä kerrotusta käy ilmi ovat musiikki ja laulu seuranneet minua koko elämäni eri muodoissaan. En voisi kuvitellakaan eläväni ilman musiikkia. Yksin sekä yhdessä toisten kanssa laulaminen on hienoimpia asioita, joita elämä on minulle tarjonnut. Musiikin siivin olen matkustanut maailman ääriin, saanut helpotusta vaikeina aikoina. Musiikki on tehnyt iloistani suurempia ja onnen hetkistäni vieläkin onnellisempia. 

Lukuisten kansainvälisten tutkimusten mukaan musiikki synnyttää kuulijassa monenlaisia fysiologisia reaktioita. Keho reagoi musiikin värähtelyyn, joka vaikuttaa muun muassa sydämen syketaajuuteen, hengitykseen ja verenpaineeseen, ihon lämpötilaan, stressi- ja mielihyvähormonien erittymiseen sekä hermo- ja immuunijärjestelmiin.

Musiikin tiedetään vaikuttavan aivojen kykyyn vastaanottaa kiputuntemuksia, ja sitä voidaan käyttää kivun lievityksessä. Aivotutkimus on osoittanut, että musiikki ja laulaminen nostavat ihmisen endorfiinitasoa ja virkistävät aivoja, rauhoittavat ja tuovat hyvää oloa.

Koska musiikki vaikuttaa koko aivojen alueella, sillä on lukuisia positiivisia vaikutuksia ja se kuntouttaa monin tavoin. Suosittelen kokeilemaan ja osallistumaan!

Jouni Kukkonen

OSJ:n hallituksen jäsen ja Länsi-Pohjan senioriopettajat ry:n puheenjohtaja

Jouni Kukkonen Meän opiston kevätkonsertissa 2018 laulamassa solistina Janne Tulkin kappaletta Sisältä kultaa. Taustalaulajina Maarit Barsk (vas.) ja Mirja Koskela.

Linkkejä:

TAUGS-yhtyeen historiaa:

https://www.ouka.fi/oulu/pohjoista-musiikkia/taugs

Meän kuoron videoesitys kappaleesta: SE ON MAHTAVAA:

https://www.facebook.com/meantornionlaakso/videos/10160179146845567/

 

 


( Päivitetty: 16.08.2018 08:23 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on seitsemän miinus viisi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.