Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Selkokielellä
10.02.2017 13:04

Silloin kun Suomi oli vasta 70-vuotias ja minä siinä vaiheessa kolmekymmentä vuotta nykyistä ikääni nuorempi, tein lasteni kanssa rituaalisen risteilymatkan Tukholmaan.

Hieno matka, pallomeret, oikea meri ja nähtävyydet ovat minulla tallessa ainakin valokuvissa, ikääntyvän ihmisen muistissa sittenkin ehkä kuviakin kirkkaampina.

Kävelimme Kuninkaanlinnan ohi sattumoisin silloin, kun pihalla tapahtui vartiovuoron vaihto. Suurta teatteria se kaikki oli, mutta lapseni pitivät näkemästään.

Kai minäkin?

Vanhankaupungin kapeilla kujilla tyttäreni bongasi makeiskaupan, jonka esittelyikkunassa oli monien herkkujen joukossa koristeellinen kaulanauha. Nauhaan oli pujotettuna erivärisiä, erimuotoisia makeisherkkuja.

-  Iskä, minä tahdon tuon.

-  Niin minäkin.

Pikkuveljen varma mielipide sai iskän astumaan puotiin, ja kielitaidollaan ylpeilevä huoltaja kertoi viehättävälle myyjälle toiveensa. Mutta kielitaitoni olikin jäänyt jonnekin lukioluokkien seinien sisään, ja vaikka kuinka yritin selittää viittomakieltäkin (jota en todella hallitse) käyttäen lasteni toiveet, sain vastaukseksi myyjältä ensin kummastuneen katseen ja sitten hymyilevän selkokielisen lauseen.

-  Sano se suomeksi.

No sanoin. Lapset saivat haluamansa makeiset, minä tyytyväisyyden tunteen, että osasinpa!

Olen katsellut eläkeläisenä usein TV1:stä klo 15.00 uutiset ja niitä seuraavat ”uutiset selkokielellä” Nämä uutiset on tarkoitettu henkilöille, jotka haluavat esitekstin mukaan ” Yle Uutiset selkosuomeksi, uutiset helpolla suomen kielellä”.

Kirjailijana en oikein tiedä, mitä helppo suomen kieli tarkoittaa, mutta perusidea tässä on varmaankin sanomaansa suurempi.

Sanojen taakse osaa kätkeytyä monikin ihminen ja useampikin asia, selkosuomi merkitsee minulle kuitenkin rehellistä puhetta tosiasioista, joista ei voi tai ei tarvitse vaieta.

Kuten eläkeläisten asemasta Suomessa.

Erilaisilla laskelmilla voidaan osoittaa, että meillähän menee itse asiassa hyvin tällä hetkellä. Puheet indeksikertoimista ja niiden vaikutuksesta meille ovat kuulemma toisarvoisia.

Saattaa olla näin ainakin useimpien eläkeläisten kohdalla. Mutta se, mitä itse henkilökohtaisesti vaadin nykyiseltä ja tulevilta hallituksilta on, että pitäkää ihmeessä lupauksenne meille eläkeläisille. Meidän joukoissamme on hyvin paljon kokenutta, myös tulevaan katsovaa ja tulevasta huolehtivaa älyllistä porukkaa.

Tuskin tämä on liikaa vaadittu?

Osmo Ukkonen, OSJ:n hallituksen jäsen
Mikkelin seudun Opetusalan Seniorit ry

 


( Päivitetty: 10.02.2017 13:08 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on yhdeksän miinus kahdeksan?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.