Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Mikä sinä olet?
18.11.2016 13:12

Me ”vähän” vanhemmat haluamme käyttää itsestämme erilaisia nimityksiä. Olemme ikääntyviä, ikäihmisiä, varttuneita, kolmatta ikää eläviä, kypsään ikään ehtineitä tai senioreita. Kukaan ei halua olla vanhus. Miksei?                

Vanhus-sana on saanut negatiivisia vivahteita. Vanhus ymmärretään nykyisin jotenkin syrjäytyneeksi, järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolelle joutuneeksi ihmiseksi, joka ei pysty huolehtimaan itsestään eikä hoitamaan omia asioitaan.

Kuitenkin monet vanhat ihmiset ovat vielä mukana työelämässä. He toimivat monissa järjestöissä. Yleisesti myönnetään, että vanhat ihmiset ymmärtävät elämää paremmin kuin heitä nuoremmat.

Taloustutkimus teki vuonna 2013 Suomalaisen ikägallupin. Kyselyllä oli tarkoitus selvittää, minkä ikäisestä ihmisestä voidaan sanoa, että hän on vanha ihminen. Keskiarvoksi tuli 72-vuotias.

Nuoret olivat sitä mieltä, että vähän yli 65-vuotias on jo vanha, vanhemmat olisivat nostaneet ikärajan 76 vuoteen.

Jos tuo kysely tehtäisiin nyt, ikäraja varmaan nousisi.  Muistan lapsuudestani, kun tätini täytti 50 vuotta. Ajattelin silloin, että hän on tosi vanha. Kyllä varmaan pian kuolee. Aika harva 72-vuotias nykyään haluaa käyttää itsestään nimitystä vanhus. Nuoruutta ihannoidaan, ja siksi kaikki vanhatkin haluavat olla ikinuoria.                

Virastokielessä vanhus-sanaa kuitenkin käytetään. Meillä on vanhuspalvelulaki, vanhusasiamiehiä ja vielä joitakin vanhainkoteja. Tosin teksteissä käytetään kiertoilmaisuja ja puhutaan ikääntyvistä ihmisistä. Miltä muuten kuulostaisi jos järjestömme nimi olisikin OPETUSALAN VANHUSJÄRJESTÖ  OVJ. Voisi olla vaikea saada uusia jäseniä.

Niin, mikä Sinä haluaisit olla? Taitaa seniori-nimitys olla mieluisin, vaikkei seoikein suomea olekaan. Itse en ihan vielä halua olla vanhus, mutta vaari olen mielelläni!

Jouni Palonen
OSJ:n hallituksen jäsen ja Tampereen seudun senioriopettajien puheenjohtaja

                                                                       


( Päivitetty: 18.11.2016 13:14 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on yhdeksän miinus yksi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Ei sanota nuorus vaan nuori, ei sanota lapsus vaan lapsi. Miksi ei sanota vanha?

- Juha Lehtonen - 19.12.2016 22:45

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.