Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Riemuylioppilasjuhla
09.08.2016 12:44

Keväällä vietin riemuylioppilasjuhlaa kuten kaksi muutakin OSJ:n hallituksen jäsentä, ja varmaan useita kymmeniä OSJ:n jäseniä. Syntyi uusia helmiä muistojen helminauhaan.

Kirjoitin ylioppilaaksi Porin Tyttölyseosta, koulusta, joka on kahteen kertaan lakkautettu: ensin koulu-uudistus lakkautti erilliset tyttö-ja poikakoulut ja sittemmin Porin Tyttölyseota seurannut Kuninkaanhaan lukio lakkautettiin. Tavallinen kohtalo tämän päivän Suomessa.

Ei ole sattumaa, että silloisessa tyttölyseossa ylioppilaskirjoitusten tulokset olivat hyviä: olihan koulu 9-vuotinen ja kielivalikoima ja kielten opiskelu laajaa: ensimmäisellä oppikoulun luokalla  alkoi ruotsin opiskelu, toisella saksan, neljännellä englannin ja lukiossa vielä mahdollisesti ranskan tai latinan. Myös musiikin ja kuvaamataidon (silloinen nimitys) opiskeluun panostettiin.

Koulusta saimme sivistyksen juuret ja tiedon siivet, jotka kantoivat meidät ympäri Suomea, Eurooppaa ja jotkut vielä kauemmas. Oppikoulun toisen luokan historian kirjan ja opetuksen painopiste oli Kreikan ja Rooman kulttuureissa. Antiikin mytologian tarusto loi vahvan pohjan eri taiteenlajien ymmärtämiseen. Sieltä riittää ammennettavaa edelleenkin. Kun kävelin Pompeijin raunioilla, mieleeni nousivat historian kirjan kuvat tapahtuneesta. Sama Mantere-Sarvan Keskikoulun yleinen historia on ollut oiva ja nopea lähde antiikin mytologiaan.

Meitä oli kerääntynyt yhteen 30 riemuylioppilasta. Kaikkiaan koulustamme vuonna 1966  ylioppilaaksi kirjoitti 52, joista muutama oli jo kuollut, jotkut asuivat pysyvästi ulkomailla ja muutamat olivat liian sairaita tullakseen tapaamiseen.

Monet koulussa solmitut ystävyyssuhteet ovat kestäneet vuosikymmenten ajan, ja ne, jotka kouluaikoina liikkuivat yhdessä, hakeutuivat nytkin toistensa läheisyyteen. Mutta hienoa oli tavata ja käydä kuluneita vuosikymmeniä läpi niidenkin kanssa, joita ei ollut tavannut montaakaan kertaa kouluaikojen jälkeen.

Yhteiset kokemukset ja muistot yhdistävät. Koululla oli omat traditionsa, ja kun lauloimme koulun juhlakantaatin Epilogin, monen silmäkulmassa kimmelsi kyynel. ”Me oomme yhtä kanssa mennehien, ja sukupolvein syntymättömien. Työn, joka meille heelmän kauniin kantoi, sen esipolvi perinnöksi antoi, se taasen siirtyy toisiin käsiin kerran, kun meille kuuluu kutsu Tuonen Herran...”

Ulkomailla asuva luokkatoverini kirjoitti palautteessaan: ”Luokkakokous räväytti yhtäkkiä silmilleni (ja korvilleni) kantaaottavia suomalaisia naisia, jollaisia ei ihan joka päivä tapaa, ei ainakaan näin runsain joukoin. Voi olla, että koulullakin on jotain osuutta asiassa, mutta ei sillä ihan kaikkea selitä. Suoran selän jatkeena on hyvässä asennossa oleva pää. Niin, sellaisilta te näytätte, tosi upeilta.”

Marja-Terttu Halpio-Huttunen
OSJ:n hallituksen jäsen
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on kahdeksan plus kuusi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Tämä riemuylioppilasjuhla on hieno perinne, joka toivottavasti säilyy hamaan tulevaisuuteen kaikista nimimuutoksista ja koulujen yhdistelemisistä huolimatta. On liikuttavaa nähdä ja kokea nuorten ilo ja luottamus tulevaisuuteen ainutkertaisessa tilaisuudessa. Omat luokkatoverit ovat oudosti vanhentuneen näköisiä, vaikka sisältä pulppuaa se sama nuori innostunut ystävä. Toivottavasti yhteydenpito jatkuu vielä yhteisen juhlan jälkeenkin.

- Arja Sore <ajsore@gmail.com> - 9.8.2016 15:19

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.