Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Onko nimi enne?
14.03.2016 09:48

Vanha sanonta kuuluu Nomen est omen. Sanaleikinomainen ilmaisu perustuu Plautuksen näytelmään Persa, jossa Toxilius-niminen orja neuvoo isäntäänsä ostamaan Lucris-nimisen orjattaren, koska tämän nimi muistuttaa enteellisesti sanaa lucrum (kauppavoitto). Näin kertoo Wikipedia.

Joskus toivon, ettei näin olisi. Jos lapsi on nimeltään Myrsky tai Sade, niin ajattelen enemmän luontoa kuin lasta. Enkä edes nimestä osaa päätellä, onko kyseessä tyttö tai poika. Olen kyllä kuullut sisaruksista, joilla on nämä nimet. Kun he tulevat paikalle, vauhti on kuulemma välillä aika hurjaa. Tuskin kuitenkaan nimen takia.

Entä jos pojalle antaa nimeksi Goljat, ja hän onkin aikuisena siro, 160-senttinen mies. Tilanne voi olla kiusallinen sekä nimen kantajalle että hänen vanhemmilleen, jotka ovat ennustaneet pojan ulkoisen olemuksen niin väärin.

Suomessa ja muuallakin maailmassa on myös tapana antaa nimiä, jotka liittyvät johonkin vanhempien arvostamaan henkilöön. Kun meillä on tytölle annettu nimeksi Armi, ovat mielessä varmasti olleet kauniit missimme Kuusela ja Aavikko.

Lienevätkö kaikki Mika Häkkisen tai Kimi Räikkösen mukaan nimetyt pojat innokkaita autourheilun kannattajia? Ehkä ovat, mutta syynä on todennäköisemmin poikien ja heidän isiensä yleinen innostus formulakisojen katselemiseen.

Namibiassa on paljon Martteja oman presidenttimme mukaan. Hän on siellä tunnettu ja pidetty henkilö. Samasta syystä vältetään joitakin sinänsä hyviäkin nimiä, joista tunnetuin lienee Aadolf.

Nykyaikana lapsille annetaan aika mielenkiintoisia nimiä. Omassa perheessäni on 2000-luvulla syntynyt veljessarja Veetu, Jepe, Seve ja Eemu sekä heidän serkkunsa Minja, Utu ja Eea. Lyhyet nimet taitavat olla muotia. Nämä nimet eivät viittaa mihinkään. Luulisin.

Jätän lukijan mietittäväksi Utun ja Eean sukupuolen.

Arja Sore
OSJ:n hallituksen jäsen ja Lahden seudun senioriopettajien puheenjohtaja
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on viisi miinus neljä?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.