Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Joulun kiireet
11.12.2015 09:10

- Eikö olekin mukavaa, kun eläkeläisenä sinulla ei enää ole joulukiireitä? Nyt sinä voit valmistella joulunkin kaikessa rauhassa.

Ystäväni toteamus kuvasi ilmeisesti hyvin yleistä mielipidettä. Eläkeläinen, varsinkin eläkkeellä oleva opettaja voi valmistautua joulun viettoon kaikessa rauhassa. Mitään suorituspaineita ei enää ole; todistusten kirjoittamiset, joulujuhlien valmistelut, oppilaiden joulumielen rakentelut tai vastaavat ovat elettyä elämää eikä niistä tarvitse huolehtia.

Me eläkkeellä olevat opettajat tiedämme kuitenkin, että senioriopettajan aktiivielämä ei pysähdy eläkepäätöksen myötä. Aina vain useampi meistä jatkaa toimintaansa erilaisissa järjestöissä, kunnan päätöksenteossa sekä avustus- ja vapaaehtoistoiminnassa. Ja näissä toiminnoissa joulukuu on vuoden kiireisintä aikaa.

Toisaalta eläkkeellä olijalla on huomattavasti enemmän vapausasteita muokata omaa toimintaansa. Mikä pakko on siivota juuri jouluksi kaikki paikat kuntoon? Joulukiireitä voi lähteä pakoon vaikka etelän lomakohteisiin.

Haluan viettää joulun Suomessa. Ja kieltämättä haluan viettää sen perinteisen joulun. Käyn hakemassa joulukuusen mökkitontilta, kirjoittelen joulukortit läheisille ja tuttaville ja yritän auttaa vaimoani parhaan kykyni mukaan muissakin jouluvalmisteluissa.

Mutta kiire meille tulee kuitenkin. Tuntuu siltä, että aikaansaannosten ja käytetyn ajan suhde muuttuu vuosi vuodelta heikommaksi. Lisävaivaa tuottaa se, että joutuu etsimään edellisvuoden korttien postituslistaa, lahjaluetteloa ja vastaavaa, jotka kuitenkin viime joulun jälkeen talletettiin ”varmaan paikkaan”.

Meidän tulee vain hyväksyä syntynyt tilanne. Aivan samoin kuin kaipaamme lapsuusajan lumisia pakkasjouluja, on meidän siedettävä nykyiset pimeät, lumettomat ja lämpöasteiset joulun ajat. Yksikään meistä ei tietenkään pääse ilmaston muutoksen vastuusta, mutta joulua ihmiskunnan suurimpana juhlana ja Pariisin ilmastoneuvotteluita tuskin kannattaa pohtia samanaikaisesti.

Joulun sanoma on kuitenkin kirjoitettu meidän jokaisen sydämeen. Joulurauha, läheisten läsnäolo ja kynttilöiden valo karkottavat lopulta joulukiireen. Ne saavat tajuamaan sen, että joulu tulee joka tapauksessa, kiirehdimme sitten tai emme.

Ulkoisia puitteita tärkeämpää on se, mitä koemme sisällämme, sielussamme. Vaikka sivusilmällä näkisin, että kirjahyllyn päällystästä unohtui pölyt pyyhkimättä, merkitsee minulle paljon enemmän lapsenlapseni jouluriemuinen halaus toivotun lahjakirjan ansiosta.

Arki on todellisuutta, mutta jokaisen meidän arkeemme toivoisin sisältyvän vanhan joululaulun yksinkertaisen sanoman: ”Oi jospa ihmisellä, ois joulu ainainen”

Jokaiselle blogin lukijalle toivotan säätyyn katsomatta Hyvää ja rauhallista Joulua sekä Uutta luovaa Onnellista vuotta 2016.

Osmo Ukkonen

OSJ:n hallituksen jäsen
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on yhdeksän plus yhdeksän?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Ei kommentteja
 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.