Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Kuka on vanhus?
10.08.2015 12:43

Eliniän pidentyminen luo tarpeen määrittää uudelleen sana vanhus. Elämänvaiheet ovat siirtyneet: lapsuus tuntuu nykyisin lyhentyneen, nuoruutta vietetään pitkään, samoin kolmatta ikää.

Parikymppisenä keski-ikäiset tuntuivat ainakin minusta ikälopuilta. Jos taas kysytään nykynuorelta, minkä ikäinen on vanha, vastaukseksi saadaan todennäköisesti varhaiskeski-ikäinen, ehkä 40-vuotias. Kun samaa asiaa tiedustellaan eläkeläiseltä, saadaan vastaukseksi huomattavasti korkeampi ikä.

Ihmisen vanheneminen alkaa viimeistään 30-vuotiaana. Alkuun ei merkkejä huomaa, mutta sitten vähitellen eletty elämä alkaa muistuttaa itsestään. Ihmiset vanhenevat kuitenkin täysin eri tahtiin.  

Vireät eläkkeellä olevat eivät halua tulla kutsutuksi vanhuksiksi. Sinänsä vanhus on käsitteenä hyvä, mutta siihen liitetään paljon negatiivisia mielleyhtymiä ja tunteita: raihnaisuutta, omatoimisuuden vähenemistä ja sairauksia.

Vanha ihminen onkin monen eläkkeellä olevan mielestä osuvampi ilmaus. Se kuvaa ihmisen elämänkokemusta, mutta ei sisällä samanlaisia ennakkoluuloja ja -asetelmia kuin vanhus-sana.

Ehkä siis ilmausten vanha ihminen ja vanhus välinen raja kulkee toimintakykyisyydessä. Vanha ihminen pystyy huolehtimaan itsestään, mutta moni vanhus taas tarvitsee apua arjen askareissa.   

Olennaista on vain muistaa, että lähtökohtana erilaisille ilmauksille pidetään ihmisen omaa kokemusta ja tuntemusta.     

Ikäkäsityksen muuttuminen näkyy myös mediassa. Katselin huvittuneena 1980-luvun eläkeläisille suunnattua mainosta, jonka löysin vanhasta aikakauslehdestä.  Mainoksen antama kuva ikäihmisen elämästä oli synkkä ja ongelmakeskeinen.

Jos vertaa tätä mainosta nykyisiin, huomaa selvän eron. Nykymainokset tarjoavat mahdollisuuksia – eivät ongelmia. Joskus jopa tarjotaan aiempaa parempaa lopputulosta, kuten hymyilevät tekonivelleikkaukseen osallistuneet mainoksessa vakuuttavat.

Kirsti Lehtinen
OSJ:n toiminnanjohtaja


( Päivitetty: 11.08.2015 10:17 )<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on kaksi plus yhdeksän?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

Sanaa "vanhus" tulisi käyttää vain silloin, kun havaitaan, että ikääntyminen tekee ihmisestä kelvottoman hylkiön, josta ei ole muuta, kuin haittaa. Käyttäköön ken kehtaa! "Ikäihminen" tai "iäkäs" sen sijaan antavat arvoa henkilön iän mukanaan tuomalle arvolle viisauden ym. ylentävän osalta. "Seniori" on ihan tarpeetonta snobbailua, joka voidaan unohtaa saman tien - koska elämme Suomessa, emmekä englanninkielisessä valtiossa. Mitä siitä "seniori" -sanasta muuta tulee mieleen, kuin "seniili ori"? Ei suomenkielessä ainakaan mitään muuta. Joku yli-innokas ikäihminen, jonka virtaa riittää muille jakaa, saattaa lanseerata vieraskielistä sanaa hyvien kotimaisten sanojen sijaan.

PS: on muuten mielenkiintoista selvitellä, miten s-kirjaimeen päättyvä adjektiivi muuttuu positiivissävytteisestä negatiivissävytteiseksi - tai päinvastoin - kun sanan toiseksi viimeistä kirjainta - vokaalia - vaihdetaan. Siinä on havaittavissa tiettyä säännönmukaisuutta.

- Aapeli Absurdi <max.ronkaiunen@gmail.com> - 2.8.2018 18:18

Eilen poikani, 44 v., esitti minulle kummallisen väitteen, kun keskusteltiin veneen nostamisesta talviteloille. Olen sen aikaisemmin saanut yksinkin hoidettua, mutta "olen (muka) ennen ollut nuorempi". Ehkä se sitten pitäisi hyväksyä. En kuitenkaan ole mielestäni vanhus, siivosin sentään itse mökin katon ja putsasin vesirännit. Mutta ehkä pitäisi tehdä jotakin liikkuvuuden yllä pitämiseksi. LRSO:n kuntokurssi Kisakalliossa tarjosi monipuolista liikuntaa. Seniori on kyllä kivampi nimitys kuin vanhus...

- Jarkko Kanerva <jarkko.kanerva@naantali.fi> - 18.10.2015 13:01

Hyvä, Kirsti! Samaa mieltä kanssasi ovat varmasti useimmat meistä virkatyöelämästä siirtyneet. Optimistinen,silti kohtuullisen realistinen, ajattelu pitää virkeänä. Työ ja puuha ei lopu vuosien karttuessa ja nehän juuri pitävätkin elämän reilassa. Kaiken perustana on kuitenkin terveys ja siihen tulee panostaa kaikin voimin. Turussa tavataan!

- Seppo I. Jussila <seppoilmari.jussila@pp4.inet.fi> - 12.8.2015 15:01

Meistä kaikista eläkelläisistä ei ole vanhaksi ihmiseksi vielä alle 70 vuotiaana,vaan 64v....70v olisi seniori parempi nimitys.Sana eläkkelläinen on aivan puistattavaa kuunneltavaa.Itse koen olevani vielä työkuntoinen ja voimissani ja ikävystynyt ajottain,koska olen tottunut lapsesta lähtien olemaan "yrittäjä" ja tekemään kaikenlaista.

- M-L Pitkäjärvi <ml.pitkajarvi@gmail.com> - 12.8.2015 07:41

Taannoin Vappu Taipale erotti vanhan ihmisen ja vanhuksen samoin kuin yllä olevassa tekstissä tehdään: vanhus on ihminen, joka ei tule enää omin voimin toimeen, vaan tarvitsee ulkopuolisen apua. Minusta se on hyvä määritelmä. Vanha ihminen on se, joka ei tunne itseään enää keski-ikäiseksikään, jossain 60 jälkeen alkaa tulla ero keski-ikäisen ja vanhan ihmisen välillä.

- Annukka Syrjänen <annukka.syrjanen@pp.inet.fi> - 11.8.2015 21:40

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.