Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Kirjaston ylistys
10.04.2015 13:52

Kirjaston lumo ei ole haihtunut, vaikka ikää on itselle kertynyt. Ensimmäiset kirjastokokemukseni yli 60 vuotta sitten Porissa Vähärauman kansakoulun pikkuruisessa kirjastohuoneessa tekivät lähtemättömän vaikutuksen: että seinät voivat olla täynnä mitä mielenkiintoisimpia aarteita ja ovia uusiin maailmoihin.

Takavuosina kirjastot mainostivat kirjaston käyttöä lauseella ”Lue enemmän, luulet vähemmän.” Se on mielestäni yhä ajankohtainen kehotus. Kirjasto on oiva paikka eläkeläiselle. Se on kaupunkilaisten yhteinen olohuone.

Kirjaston käyttö on maksutonta, ja sellaisena se tulee säilyttääkin, jotta meillä kaikilla on mahdollisuus käyttää kirjaston monipuolisia palveluita. Haluatpa tietää mitä tai mistä asiasta tahansa, asiantuntevilta kirjastovirkailijoilta saat vastauksen kysymykseesi. He ovat aktiivisia ja palvelunhaluisia. Erään tutkimuksen mukaan Englannissa kirjastonhoitajan ammatti onkin toiseksi suosituin kirjailijan jälkeen.

On hienoa avata kirjaston ovi ja jo eteisessä havaita tietoja oman paikkakunnan ajankohtaisista tapahtumista: taidenäyttelyistä, konserteista, kirjailijavierailuista, luennoista. Kun astut peremmälle, houkutukset vain lisääntyvät. Uutuushyllystä löydät mielenkiintoisia ajankohtaisia teoksia. Ei tarvitse itse ostaa haluamaansa kirjaa (kun useimpien tämänikäisten kirjahyllyt pursuavat kirjoja). Lisäksi tilauspalvelu toimii hienosti.

Jos kotonasi ei ole tietokonetta, kirjaston koneet ovat ilmaiseksi kaikkien käytettävissä. Lisäksi saat tarvittaessa opastusta koneen käytöstä. Toisaalta voit hyödyntää nettiyhteyksiä tilatessasi tai uusiessasi kirjavarauksiasi.

Lehtilukusalit ja musiikkiosastot monipuolistavat kirjastojen tarjontaa. Voit käydä lukemassa eri puolilla Suomea ilmestyvät päivälehdet tai haluamasi aikakauslehdet. Myös lehtien lainauspalvelu toimii. Voit lainata videoita ja joistakin kirjastosta jopa taideteoksia. Tutkijahuoneet ovat  käytettävissä.

Aiemmin kirjastoissa vallitsi ehdoton hiljaisuus. Kännykät toivat mukanaan muutoksen.

Käyn kirjastossa vähintää kerran viikossa. Monesti tapaan siellä tuttuja. Saatamme vaihtaa kirjavinkkejä keskenämme samalla kun vaihdamme kuulumisia. Myös jotkut kirjastonhoitajat ovat erikoistuneet kirjavinkkaukseen. Se on hyvä ohjelmanumero eri yhdistystenkin tilaisuuksiin ja tapahtumiin.

Lopuksi pari omaa kirjavinkkaustani:

Keltainen kirjasto -sarjassa ilmestynyt Joël Dickerin romaani Totuus Harry Quebergin tapauksesta on haastava ja mielenkiintoinen lukukokemus. 800-sivuinen teos tarjoaa rakkautta, salaisuuksia ja niiden paljastumista, kirjoittamisen tuskaa, ystävyyttä ja yllätyksiä. Mysteeriä kuoritaan auki kuin sipulia kerros kerrallaan. Pitkästä aikaa romaani, jota on vaikea jättää kesken. Yksi yö ei riitä tämän teoksen lukemiseen.

Toinen kiehtova kirja, joka koukuttaa mukaansa, on Arturo Péres-Reverten Kohtalon tango. Teoksen tapahtumat sijoittuvat kahdelle mantereelle, Eurooppaan ja Etelä-Amerikkaan. Ajallisesti siirrytään 20-luvun Buenos Airesista 30-luvun Espanjaan ja 60-luvun Italiaan. Historia toimii viitekehyksenä. Päähenkilöiden ensimmäinen, kohtalokas kohtaaminen tapahtuu merellä, suljetussa tilassa, laivalla. Tapahtumat etenevät shakkipelin tapaan: siirrot on suunniteltu huolellisesti ja vastapuolen siirtoon vastataan. Elämä tuo kuitenkin mukanaan myös yllätyssiirtoja.

Marja-Terttu Halpio-Huttunen
OSJ:n hallituksen jäsen
Porin Seudun Senioriopettajien hallituksen jäsen

 

 

 

 
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on seitsemän plus yhdeksän?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

On ihanaa, kun jää aikaa myös lukemiselle ja kirjasto on lähellä! Lainasin juuri Anne Voskampin 'Tuhat lahjaa', New York Timesin bestsellerin, jossa pohditaan, miten elää täydesti olosuhteista huolimatta, miten itsekeskeisyys voi muuttua yhteydeksi Jumalaan, kauna kiitollisuudeksi, viha iloksi; haasteena on elää tyhjempää täydempää elämää.

- Hertta Halttunen <herttahalttunen@gmail.com> - 17.4.2015 09:19

Olipa mielenkiintoinen kirjavinkkaus. Täytyy varmasti ahmia molemmat suosittelemasi teokset!

- Sirkk-Liisa Savinen <sirkka-liisa.savinen@hotmail.com> - 15.4.2015 16:47

Olen ihan samaa mieltä kanssasi kirjastojen upeudesta. Meillä Lahdessa voi lainata jopa kuntoiluvälineitä kaiken muun mielenkiintoisen lisäksi. Viikoittainen kirjastokäynti on miltei "must"!

- Arja Sore <ajsore@gmail.com> - 14.4.2015 16:05

Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.