Blogi

Blogin kommentointi
Kun kommentoit blogia, ota huomioon seuraavat seikat. Kirjoittamasi kommentti, nimesi, sähköpostiosoitteesi ja antamasi www-sivun osoite ovat julkisia ja näkyvät tällä blogi-sivustolla. Tietoja ei tallenneta mihinkään muuhun rekisteriin, joten ne näkyvät vain tällä sivustolla.

Kohdat eivät ole pakollisia. Voit jättää täyttämättä ne kohdat, joita et halua näkyviin tälle blogi-sivustolle.

 

Paperilaskuja ikävä
19.01.2015 13:07

Laskujen maksaminen on muuttunut niin, että on vaikea pysyä kärryillä menoistaan. Yksi yritys ilmoittaa laskusta kännykkään, toinen ilmoittaa laskusta sähköpostilla, kolmas jopa nappaa suoraan tililtä.

Onneksi on vielä joku, joka lähettää ikkunalliseen kirjekuoreen sujautettuja laskuja postitse. Sähköisen sekamelskan aikakaudella näitä on miltei ikävä. Kun käteensä saa oikean paperisen laskun, sen voi tarkistaa heti. Samalla pystyy päättelemään, onko oma talous hanskassa vai ei.

Tunnollinen laskujen maksaja on epävarma, onko asia tullut hoidettua, ovatko laskut oikein ja riittävätkö tilillä rahat. Siispä ei auta muu kuin käydä omalla tilillä tsekkaamassa laskua, mistä se on tullut, mitä se maksaa ja mistä pitää maksaa.

Jotta ei joudu maksamaan jokaisesta paperilaskusta ylimääräistä, on suuri houkutus ilmoittaa haluavansa e-laskun.

Kun e-laskuja satelee monesta suunnasta – sähköstä, vedestä, auto-koti- ja henkilökohtaisista vakuutuksista, Trafista, monista puhelinoperaattoreiden maksuista, lehtitilauksesta, terveyskeskuksesta yms. – tarkistaminen on paikallaan, jotta pysyy tilanteen herrana.

Jos haluat tarkistaa laskun soittamalla kyseessä olevaan yritykseen, ensin automaatti ilmoittaa puhelut nauhoitettavan laadun parantamiseksi. Sitten alkaa numeroleikki. Näppäile yksi, jos asia koskee sitä tai kaksi, jos jotain muuta. Kun on valinnut yhden, pitää toistamiseen valita yksi tai kaksi tai jotain muuta.

Numeroleikin jälkeen toisessa päässä vastataan ”palvelemme teitä hetken kuluttua…” Sen jälkeen päälle soitetaan unettavaa musiikkia ja toistellaan lupausta palvella pian. Joskus soitto maksaa vaivansa.

Oi aikoja entisiä…

Lyyli Juntunen
OSJ:n hallituksen jäsen
Oulun seudun senioriopettajien sihteeri 
<< TakaisinKommentti

Kirjoittaja

Sähköposti

Kotisivut

Roskapostisuojaus: Paljonko on viisi plus kuusi?
(Pakollinen, Vastaa numeroin)Kommentit

 1  2  >

Paperilaskujen aika oli selkeä ja helppo. Nyt, niinkuin kirjoitit, on sekavaa ja tarkistus hankalaa.E-laskuihin siirtyminen oli ja on seikkailu sinänsä pankin kanssa. Tietokoneettomien syrjintä pankeissa (esim.maksupäätteitä poistettu) on hävytöntä. EI monilla ikäihmisillä ole varaa hankkia ja ylläpitää nettiä, eikä sen opetteleminen onnistu.

- Kirsti Eloranta <kirsti.eloranta@kolumbus.fi> - 13.2.2015 11:05

Lisäys aikaisempaan kommenttiini:Nettipankin e-laskussa näkyi vain minun tietoni. Vasta mentyäni Elisan sivuille paljastui totuus. Jos on epäilystä laskun oikeellisuudesta, niin suosittelen nettipankin kautta kulkevaa mahdollisuutta tarkastella laskun lähettäjän sivuilta asia!

- Seppo Jussila <seppoilmari.jussila@pp4.inet.fi> - 30.1.2015 07:41

Paperilaskut häviävät, halusimme tai emme. Eri asia on, kuinka saada kaikki sähköiset alustat käyttäjäystävällisiksi.

- Maire - 21.1.2015 08:12

Olen kyllä Pentti Karttusen kanssa samaa mieltä. E-laskun tiedothan näkyvät nettipankissa ja sieltä voi tarkistaa asiat. Ja kun laittaa vielä automaattiseen maksatukseen, niin eivät myöhästy. Tuossa yhteydenotossa pyrin aina käyttämään sähköpostia niin ei tarvitse kuunnella sitä typerää taukomusiikkia.

- Veikko Nuottajärvi <veikko.nuottajarvi@luukku.com> - 20.1.2015 18:11

Mapit ovat pullollaan paperilaskuja,kun silppurikaan ei jaksa kaikkea niellä. Pistänkö papwerikeräyslaatikkoon tai muuhun roskikseen vai kannanko mökille ja yritän polttaa? - Lyylin kanssa olen samaa mieltä, että nyt on oltava entistä tarkempana kaikenlaiste, tililtä lähtevien, suorien veloitusten kanssa. Elisa oli syksyllä laskuttanut tililtäni suoraan kaksi, minulle täysin oudon henkilön, puhelinlaskua. Kolmannen tultua huomasin ja pyysin selitystä, jonka lupasivat antaa. Maksut sain takaisin, mutta kukaan ei pystynyt kertomaan syytä virheelliseen veloitukseen. Tuntematon henkilö asuu toisella puolella Suomea.

- Seppo Jussila <seppoilmari.jussila@pp4.inet.fi> - 20.1.2015 11:59

 1  2  >
Kommentoi


 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.