Tarpeetonta pelottelua

Taloustieteen nobelisti Bengt Holmström kutsui elokuussa Keskuskauppakamarin 100-vuotisjuhlassa suuria ikäluokkia itsekkääksi sukupolveksi, joka syö nuorempien eväitä. OSJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi pitää väitteitä tarpeettomana pelotteluna.

Bengt Holmströmin mielipiteet herättivät paljon huomiota mediassa. Holmström sanoi olevansa huolissaan siitä, että eläkerahat eivät riitä seuraaville sukupolville.

OSJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi olisi toivonut, että huippuasiantuntija olisi käsitellyt sukupolvien välistä tulonjakoa vähän laajemmin ja tasapuolisemmin.

–Vertailussa olisi oikeudenmukaista ottaa huomioon myös se työ ja ne olosuhteet, missä sotien jälkeinen sukupolvi on kehittänyt maastamme nykyisen hyvinvointivaltion. Ilman yhteiskunnan tukea, työtä tekemällä ja tarvittaessa opintolainaa ottamalla piti selvitä ja kouluttaa itsensä, korostaa Kangasniemi.

Nuorten ei Kangasniemen mukaan tarvitse kantaa erityistä huolta tulevista eläkkeistään. Eläkeyhtiöiden varallisuuden arvo on kasvanut jatkuvasti, ja varoja on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Sijoitusten määrä on nyt jo 190 miljardia euroa. Eläkejärjestelmämme kestää vertailun minkä tahansa maan kanssa.

–Eläkerahojen riittävyyteen vaikuttavat olennaisesti myös kansantalouden kasvu, maahanmuutto ja tulevien vuosien syntyvyys. Lisäksi työllisten määrällä, palkkaratkaisuilla ja sijoitustuotoilla on suuri merkitys, muistuttaa Kangasniemi ja lisää, että elinaikakerroin ja huomattavat eläkeindeksin heikennykset vähentävät tuntuvasti eläkemenoja.

–Eläkepommia suurempi uhka nuorille on jatkuvasti kasvava valtion velka ja sen korkomenot. Ne syövät nuorten eväitä etukäteen, toteaa Kangasniemi.

 


« Takaisin

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.