Hallitusohjelma eläkeläisille karua luettavaa

Juha Sipilän hallitusohjelmassa on monia eläkeläisten ostovoimaa ja arjessa selviytymistä vaikeuttavia kaavailuja. Yksi suurimmista ongelmallisista kohdista on se, että ansiotulojen verotusta kevennetään vain työtulovähennyksen avulla.

OSJ:n puheenjohtaja Erkki Kangasniemi pitää työtulovähennyksen käyttöä eläkeläisten kannata erittäin epäoikeudenmukaisena.  Jos ansiotuloverotukseen tehdään helpotuksia työtulovähennyksen avulla, pitää vastaavasti muuttaa myös eläketulovähennyksiä. Ellei niin tehdä, eläkkeiden verotus kiristyy jälleen suhteessa ansiotulojen verotukseen.

Lisäksi Sipilän hallituksella on takataskussa lisää uhkia, jos työmarkkinajärjestöt eivät hyväksy ns. yhteiskuntasopimusta.  Luvassa on tuolloin miljardin euron lisäleikkaukset ja lähes 500 miljoonan euron veronkiristykset. Tässä yhteydessä puolitettaisiin myös TyEL- ja Yel-sidonnaisten etuuksien ja työeläkkeiden indeksikorotukset vuosina 2018 ja 2019.

Kangasniemi ei käsitä poliittisten päättäjien logiikkaa. Uusi hallituskaan ei tunnu ymmärtävän, että työeläkeindeksin jäädyttäminen ei lihota valtion kassaa. Ainoaksi vaikutukseksi jää työeläkettä saavien ostovoiman heikentyminen.

Sipilän hallituksen ohjelmassa luetellaan monia heikennyksiä: kansaneläkeindeksiin ja kuluttajahintaindeksiin sidottujen indeksien jäädytys, Kela-etuuksien heikentäminen, sähkö- ja kiinteistö- sekä lämmityspolttoaineiden verojen korotukset sekä palvelumaksujen nostot.

Lisäksi sosiaali- ja terveydenhuollosta kaavaillaan säästöjä esimerkiksi palvelusuunnitelman laadintavelvollisuuden höllentämisellä ja tehostetussa palveluasumisessa tai vanhainkodeissa työskentelevän henkilöstön määrän vähentämisellä. 


« Takaisin

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.