Eläkeikäisten poliittista painoarvoa on aliarvioitu

Opetusalan Seniorijärjestön puheenjohtaja Erkki Kangasniemi toteaa, että eläkkeellä olevat muodostavat merkittävän äänestäjäjoukon.

–Poliittiset päättäjät ovat aliarvioineet eläkeläisten painoarvon päätöksenteossa. Suomessa on noin 1,5 miljoonaa eläkkeellä olevaa äänestäjää, Kangasniemi huomauttaa. Seuraavan kerran eläkeläisäänestäjät ovat liikkeellä huhtikuussa pidettävissä eduskuntavaaleissa.

Istuneelle eduskunnalle ja hallitukselle Kangasniemi ei anna hyvää arvosanaa. Valtion velka on kasvanut kaksikymmentä miljardia euroa. Eläkeläisten indeksejä on leikattu ja uusia veroja säädetty. Kansalaisten ostovoima on heikentynyt lähes koko vaalikauden, summaa Kangasniemi ja pohtii samalla keskeisten poliittisten päättäjien uskottavuutta.  

Kangasniemen mukaan veroja korottamalla ja kotimaista kysyntää heikentämällä maamme taloutta ei saada ratkaistuksi.

–Meillä on tehty vääriä päätöksiä ja jätetty tekemättä vaikeita ratkaisuja. Vakautta ei saavuteta eläkeläisten tai työntekijöiden ostovoimaa leikkaamalla. Lisäleikkaukset johtavat vain aiempaa suurempiin lisämenoihin, muistuttaa Kangasniemi.

Kangasnimi kantaa huolta niin eläkkeellä olevien kuin tulevien eläkeläisten toimeentulosta. Eläketulojen kehitys on jäänyt selvästi jälkeen ansiotulojen kehityksestä. Esimerkiksi 2000-luvulla ansiot ovat nousseet noin 30 prosenttia, mutta eläkkeet vain noin 17 prosenttia.

–Tuleva eduskunta ratkaisee, jatketaanko tätä eläkeläisten toimeentulon alentamista. Siksi on todella tärkeää, että eläkkeellä olevat vaativat omilta ehdokkailtaan lupauksen siitä, ettei eläkeindeksejä enää leikata, korostaa Kangasniemi.

Kangasniemi muistuttaa myös eläkeläisten tekemästä työstä. Jo pelkästään omaishoitosopimuksen tehneistä omaishoitajista yli puolet on 65 vuotta täyttäneitä. Lisäksi suuri joukko eläkeläisiä tekee vapaaehtoistyötä.  

Suomalaiset elävät entistä pitempään. Huoltosuhteen muuttumiseen voidaan varautua tekemällä viisaita päätöksiä etupainotteisesti. Jos eläkeläisistä ymmärretään huolehtia nyt nykyistä paremmin, hoito- ja hoivamenot eivät lisäänny tulevaisuudessa.  

**********

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ on valtakunnallinen edunvalvontajärjestö, johon kuuluu yli

19 000 opetusalan eläkeläistä lastentarhanopettajista yliopistonlehtoreihin asti. Järjestö täyttää 40 vuotta vuonna 2015.  

 


« Takaisin

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
seniorit (at) oaj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.