Pääkirjoitukset

 

Senioriopettaja 5/2021

Sanoilla on suuri merkitys

Tutkimuksesta on puhuttu syksyn mittaan paljon. Ensin rahoituksen leikkauksista, rahan ainakin osittaisesta löytymisestä ja välillä tutkimuksen herättämistä kysymyksistä. Näin esimerkiksi Kansallisteatterin Dosentit-näytelmässä, joka on tarina tutkijan työn ristipaineista, yliopistojen autonomiasta ja sen puutteesta. Satuin itse valikoitumaan erittäin mielenkiintoiseen suomalaisten arvoja ja asenteita mittaavaan tutkimukseen, jossa minun kerrottiin edustavan 1300:aa ikäistäni.

Lue lisää »
 
 
 

Senioriopettaja 4/2021

Vilkkaan syksyn odotuksia

Kaksi askelta eteen ja yksi taakse. Arki ei ainakaan ruuhka-Suomessa ole vielä syyskuun ensimmäisinä päivinä ihan sitä, mitä optimistisesti ajattelin. Kokoontumisten ja kulttuuritapahtumien rajoituksiin tietysti viittaan. Mutta jospa ensi viikolla!
Hyviä uutisia kuuluu kuitenkin OSJ-aktiiveilta eri puolilta maata. 

Lue lisää »
 
 
 
 

Senioriopettaja 3/2021

Aurinkoisia kohtaamisia

Aurinko paistaa eikä toukokuun alun viileys ulotu sisälle saakka. Väistämättä tulee ihastelleeksi, mitkä kaikki kiinni olleet mahdollisuudet nyt juuri aukeavat ja mitä kaikkea voi tehdä, keitä kohdata. Tämä kevät on ...

Lue lisää »
 

 


Senioriopettaja 2/2021

Täsmätietoa etätapahtumien
onnistumiseen

Tämän lehden pääjuttu on helppo määritellä. Merkittävä uutinen on, että Opetusalan Seniorijärjestön johto vaihtuu, kun järjestöä kahdeksan vuotta luotsannut Erkki Kangasniemi luopuu puheenjohtajuudesta.

Lue lisää »
 
 

Senioriopettaja 1/2021

Uudenlaista vuotta 2021!

Uusi vuosi tuo aina tullessaan uutta. Opetusalan Seniorijärjestössä se tarkoitti jo vuoden alkajaisiksi mm. uutta vuositeemaa ja uusia työntekijöitä...

Lue lisää »
 

 


Senioriopettaja 6/2020

Joulu perhepiirissä

Olemme tottuneet viettämään joulua perheen, isovanhempien ja muiden läheisten kanssa. Tänä jouluna perinteiset tavat ovat koetuksella, sillä meitä on kehotettu viettämään tämä keskitalven suuri juhla vain perhepiirissä...

Lue lisää » 

Senioriopettaja 5/2020

Yhdistystoiminnan merkitys

Näinä poikkeusolojen aikoina isojen tilaisuuksien järjestämistä on rajoitettu, jottei tilaisuuksista tule koronalinkoja. Opetusalan Seniorijärjestön toiminnassa tämä on otettu huomioon heti maaliskuusta lähtien...
 
 
 
 
 

Senioriopettaja 4/2020

Oudon äärellä

Koronavirus on pistänyt maailma kirjat sekaisin ei vain Suomessa vaan koko maailmassa. Päivittäiset uutislähetykset ja lehtien otsikot...

Lue lisää »


 

Senioriopettaja 3/2020

Lääkkeiden saatavuus

Oletko kokenut joskus ongelman: apteekissa ei ole myytävänä
sinun tarvitsemaasi lääkettä. Lääkkeiden saatavuuteen on
tullut häiriöitä koko maailmassa sitä mukaa kun globalisaatio on edennyt.

Lue lisää »

 


Senioriopettaja 2/2020

Ongelmallinen hoivavakuutus

Alkuvuodesta finanssiala kaivoi esiin pitkään ajamansa hankkeen saada Suomeen hoivavakuutusten markkinat.

Lue lisää »

 

 

Senioriopettaja 1/2020

Älä pelkää digiä

Eläkeläisrouva oli menossa maksamaan laskuja pankkiin. Tutun pankin ovelle oli ilmestynyt lappu, jossa luki: ei kassapalveluja.

Lue lisää »

 

 

Senioriopettaja 6/2019

Hidastamisen tärkeydestä

Kuulin jo jokin aika sitten radioohjelman, jossa Juhana Torkki kertoi suomentamastaan Senecan kirjasta Elämän lyhyydestä. Ohjelman
jälkeen oli pakko lähteä varaamaan kirja kirjastosta.

Lue lisää »


 

Senioriopettaja 5/2019

Sanoista tekoihin

Antti Rinteen hallitusohjelmassa on maininta vanhusasiavaltuutetun tehtävän ja toimiston perustamisesta. Hintalapuksi hallitusohjelmassa määritellään puoli miljoonaa euroa.

Lue lisää »


 

Senioriopettaja 4/2019

Leikkaukset tuhoavat luottamuksen

Kuluneena kesänä tuli uutinen siitä, että valtaosa – 67 prosenttia – suomalaisista luottaa Suomen eläkejärjestelmään.

Lue lisää » 

Senioriopettaja 3/2019

Arvostusta vai sanahelinää

Ikäihmisiä ja vanhuksia arvostetaan. Heidän asumisestaan ja terveydestään huolehditaan. Tämän saimme kuulla vaalikeskusteluissa ja -lupauksissa.

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 2/2019

Ei vain desimaaleja

Tämän talven suureksi puheenaiheeksi ovat nousseet laiminlyönnit ja vanhusten huono kohtelu yksityisissä isoissa hoivakodeissa. Yhdestä räikeimmästä tapauksesta lähti liikkeelle lumipalloefekti, joka on vyörynyt yli Suomen.

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 1/2019

Tilastokohuihin malttia

Tilastokeskus julkaisi marraskuun 2018 loppupuolella tuoreen väestöennusteen. Se on pitkän aikavälin ennuste, jonka perusteella suomalaista yhteiskuntaa suunnitellaan. 

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 6/2018

Toivoa tarvitaan?

Pessimisti ei pety. Itku pitkästä ilosta. Joka kuuseen kurkottaa, se katajaan kapsahtaa. Monet alakuloiset sananparret nousivat mieleeni, kun luin lokakuussa julkistetun Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen suomalaisten huolenaiheista.  

 Lue lisää »
 

Senioriopettaja 5/2018

Keitä me olemme?

OSJ:n jäsenmäärä on kasvanut tasaisesti jo pitkän aikaa. Tällä hetkellä hätyyttelemme jo 21 000 jäsenen rajaa. Ehkä nyt on hyvä hektki pohtia, keitä me olemme.

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 4/2018

Turvallisesti verkossa

Ikäteknologiakeskuksen kartoituksen mukaan Internetiä on käyttänyt 69 prosenttia 65–74-vuotiaista ja 23 prosenttia 75–89-vuotiaista. 


Lue lisää »

 

Senioriopettaja 3/2018

Eurooppalainen eläkeongelma

Eläketurvakeskus julkaisi huhtikuussa tiedon keskimääräisistä eläkkeistä. Suurimmat kokonaiseläkkeet maksettiin Uudellamaalla ja pienimmät Etelä-Pohjanmaalla.

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 2/2018

Vaalisumaa odotellessa

Presidentinvaalit ovat takana – mutta ei hätää, kyllä meillä vaaleja riittää. Ke­sän 2018 jäl­keen kat­seet voi kohdistaa lo­ka­kuus­sa pi­det­tä­viin maa­kun­ta­vaa­lei­hin.

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 1/2018

Omaisuus seinissä

Suomalaiset sijoittavat varovaisesti kertyneitä varojaan. Useimmilla suurin osa varallisuudesta on kiinni omassa kodissa, yli puolella kansalaisista omakotitalossa.  

Lue lisää »


 

Senioriopettaja 6/2017

Kuntoutusta ei saa unohtaa

Suomessa on vallalla vahva pyrkimys siihen, että suurin osa ikäihmisistä asuisi mahdollisimman pitkään omassa kodissaan.  

Lue lisää »


 

Senioriopettaja 5/2017

Jäsenissä on voimamme

OSJ:n jäsenhankintakampanja on parhaillaan käynnissä. 

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 4/2017

Sote-ajan Reissu-Lasset

Presidenttimme Lauri Kristian Relander sai aikalaisiltaan pilkkanimen Reissu-Lasse, koska hän matkusti tuon ajan mittapuun mukaan paljon.

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 3/2017

Asumispolitiikkaa, kiitos!

Vuonna 2030 maassamme on noin 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta asukasta. Väestön ikääntyminen vaikuttaa suoraan asumiseen. Lähivuosikymmeninä tarvitaan yli miljoona esteetöntä ja turvallista kotia.

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 2/2017

Kuntavaalit ovat terveysvaalit

Aiempina vuosina kuntavaalit olivat ikäihmisten kannalta kaikkein tärkeimmät vaalit, sillä kunnissa tehtiin monia tärkeitä senioreiden arkeen vaikuttavia päätöksiä. 

Lue lisää »

 

Senioriopettaja 1/2017

Kartattomalla tiellä

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen on ollut Suomessa pitkän ajan projekti. Ensimmäisen kerran uudistamista yritettiin noin kymmenen vuotta sitten.

Lue lisää »

 

 

 
 
 

Opetusalan Seniorijärjestö OSJ ry
Undervisningssektorns Seniororganisation rf

Rautatieläisenkatu 6, 00520 Helsinki

020 748 9736 ja 020 748 9678
toimisto (at) osj.fi
Toimisto on avoinna arkisin klo 9–15.